Vježbe za bolju cirkulaciju

vjezbanje joge

Ljudi u svijetu najčešće obolijevaju od srčanih bolesti i bolesti krvnih žila, no za njima ne zaostaju niti ortopedske bolesti zbog kojih najčešće idu liječniku. U pojedinim slučajevima mogu pomoći i vježbe za bolju cirkulaciju.

Bolesti poput artroze, spondiloze i ostalih bolesti zglobova više nisu samo medicinski problemi nego postaju i socijalni problem zbog radne nesposobnosti, invaliditeta, bolovanja i slično.

Uzroci ovih bolesti su djelomično poznati, od stresa, fizičkog i psihičkog rada, načina i vrste prehrane, svakodnevnih navika poput alkohola, lijekova i pušenja do redovitosti stolice i spolnih zaraza.

Za liječenje problema sa zglobovima koristi se fizikalno liječenje i rehabilitacija. Vježbanjem će se održati pokretnost zglobova i održati ili povećati mišićna snaga mišića koji su oko zgloba i štite ga da bude stabilniji.

Stoga se nerijetko za rehabilitaciju preporučuje vježbanje joge jer ona razgibava mišiće i zglobove, jača muskulaturu i pospješuje cirkulaciju. Joga, naravno, ne liječi bolesti kostiju i zglobova, ali pomaže u prevenciji tih bolesti i dobra je terapija kraj klasične medicine.

Vježbe za bolju cirkulaciju

U svim slučajevima artritisa i artroze jogu je dobro vježbati jer razgibava zglobove koji su zbog bolesti postali manje pokretljivi. Mišići i tetive, zglobne čahure i ostalo pridonese primjerenoj funkciji zglobova.

Joga omogućuje jačanje i razvijanje muskulature, a nebrojeno mnogi joga položaji i vježbe garantiraju da će se aktivirati svaki mišić i biti u funkciji. Primjerice, asana je dobra za jačanje i funkcionalno razvijanje mišića koji čuvaju zglobove.

Raspon asana vježbi je od jednostavnih, do zahtjevnijih i onih koji su prosječnom vježbaču neizvedivi. Tako da svatko može pronaći za sebe što mu odgovara.

Vježbama joge možete dobro potaknuti cirkulaciju u tijelu i ukloniti nakupljene otpade koje se nalaze u tetivama. Vježbe joge istežu mišiće gotovo cijelo vrijeme, a to je ono što znatno pospješuje cirkulaciju. Rezultate možete postići uz pomoć popularnih joga poza.

Prirodno se potiče cirkulacija reaktivacijom mišića koji duže vrijeme nisu bili korišteni i koji su već atrofirali pa moraju postepeno biti ponovno aktivirani. Klasične rekreacije su dobre, no joga se zbog svojih laganih kontroliranih pokreta pokazala puno učinkovitijom.

Želite li vidjeti iz prve ruke kako izgledaju vježbe za bolju cirkulaciju, pogledajte video s kojim ćete lakše odraditi potrebne vježbe i nakon kojih ćete se bolje osjećati.

Autor: S. G., Foto: Maryna Pleshkun/Shutterstock