Savjeti kako zaustaviti povraćanje

Povraćanje

Mučnina i povraćanje su nagoni na prisilno izbacivanje sadržaja našeg želudca kroz jednak i usnu šupljinu. Prije nego dođe do samog čina povraćanja, javlja se neugodan osjećaj mučnine koji je u većini slučajeva popraćen slabošću, blijedilom i znojenjem.

Do povraćanja najčešće dolazi zbog poremećaja u organizmu koji može biti izazvan prejedanjem, konzumacijom sastojaka na koje smo alergični, prezačinjene hrane te hrane koju naš organizam ne podnosi i na neki je način osjetljiv na nju.

U nastavku teksta otkrijte što uzrokuje mučnine i povraćanje, kako ih možemo zaustaviti, koji prirodni sastojci pomažu u tom slučaju i kada je potrebno obratiti se liječniku.

Uzroci mučnine i povraćanja

Refleks povraćanja potaknut je živčanim signalima endokrinog te autonomnog i centralnog živčanog sustava. Osim prejedanja i konzumacije neodgovarajuće hrane, mučnine, bolovi u želucu i povraćanje mogu se javiti i zbog:

 • prekomjerne konzumacije alkohola,
 • trovanja hranom,
 • morske bolesti ili bolesti putovanja,
 • migrene,
 • trudnoće,
 • određenih lijekova i medicinskih tretmana (zračenje i kemoterapija),
 • želučane i crijevne infekcije,
 • alergije na hranu,
 • gastroezofagealne refluksne bolesti.

Iako razlozi zbog kojih se javljaju mučnina i povraćanje mogu biti bezazleni, u nekim slučajevima su znakovi koji ukazuju na puno ozbiljnije zdravstvene probleme, a neki od njih su:

 • tumor ili rak,
 • čirevi (u tankom crijevu ili na sluznici želuca),
 • upala slijepog crijeva,
 • trovanje lijekovima ili drugim opasnim tvarima.

Do povraćanja također može doći zbog šoka, anksioznosti i poremećaja u mehanizmu za ravnotežu u srednjem uhu.

Savjeti kako zaustaviti povraćanje

Kako bi mogli zaustaviti povraćanje morate znati zašto je do njega došlo. Je li uzrok pokvarena hrana ili ipak virus kojem ste bili izloženi?

Povraćanje uzrokovano virusom obično traje između 1 i 2 dana i nakon toga počinje oporavak. Važno je da u tom razdoblju ne jedete ništa što bi moglo dodatno iziritirati vaš želudac i zbog čega bi opet mogli imati mučnine. Izbjegavajte mlijeko i mliječne proizvode, a umjesto toga se okrenite đumbiru i medu.

Med i đumbir zajedno stvaraju prirodni lijek koji je odličan za zaustavljanje mučnine i povraćanja. Dok se u potpunosti ne oporavite, promijenite prehrambene navike i neko vrijeme izbjegavajte namirnice životinjskog porijekla.

Kako biste spriječili dehidraciju, u organizam bi osim obične vode trebali unositi i čajeve koji imaju blagotvorno djelovanje na želudac. Iako je obična voda dobra, liječnici su mišljenja da bi ipak bilo bolje popiti čaj od mente ili kamilice. Skuhajte čaj i pijte po gutljaj svakih nekoliko minuta ili rjeđe. To je teško jer je osoba nakon povraćanja žedna, ali naglo pijenje i unošenje većih količina tekućine može opet izazvati povraćanje.

Osim čaja, koji vam mora biti zamjena za sve ono što ste dosada pili, barem dok se želudac ne smiri, promijenite i prehrambene navike. Nećete pogriješiti ako budete jeli slani tost, štapiće te zaprženu juhu. Bijela riža je odlična kada vam se želudac već smiri.

Osim namirnica životinjskog porijekla izbjegavajte voće i povrće te začinjenu hranu. Važno je da povraćanje prođe brzo kako bi se opet mogli vratiti svojim dosadašnjim aktivnostima.

Pogledajte video:

Kako spriječiti mučninu i povraćanje

Kako do mučnine i povraćanja uopće ne bi dolazilo, pokušajte sljedeće. Ako se mučnina i povraćanje javljaju nakon obroka, najvjerojatnije ste preosjetljivi na određenu vrstu hrane. U tom slučaju biste trebali izbjegavati namirnice koje vam ne odgovaraju ili barem smanjiti njihov unos. Do mučnine također može doći zbog preobilnih obroka i nedovoljno sažvakane hrane, zato nastojte jesti polako, dobro žvačite hranu i izbjegavajte obilne obroke.

Jedan od razloga zbog kojih se javljaju mučnina i povraćanje je trovanje hranom. Kako ne bi došlo do toga, držite kuhinju čistom i pripazite na osobnu higijenu. Ako ste trudni, i to je razlog zbog kojeg imate mučnine, pokušajte jesti manje obroke, a ujutro nakon ustajanja popijte malo čaja od đumbira ili uzmite keks s đumbirom. Budući da sve trudnice ne reagiraju jednako na ovu namirnicu, prije konzumacije je potrebno posavjetovati se s liječnikom.

Danas smo zbog užurbanog načina života nažalost izloženi velikoj količini stresa, što može dovesti do određenih psihičkih problema, uslijed kojih se također može javiti mučnina i povraćanje. Ako ste pod stresom ili se previše uzbuđujete oko svakakvih sitnica, pokušajte vježbati tehnike disanja i opuštanja.

Kako spriječiti mučninu i povraćanje tijekom vožnje

Ako osjećate mučninu, imate vrtoglavicu, pada vam tlak, znojite se i povraćate tijekom putovanja, razlog je bolest kretanja. To su neugodni simptomi koji se kod nekih ljudi javljaju pri vožnji brodom, zrakoplovom, vlakom, automobilom ili autobusom, no nisu ozbiljna bolest.

Stručni naziv za bolest kretanja je kinetoza. Bolest kretanja ne javlja se kod svih ljudi, nego pogađa samo neke osobe. Ne mora nužno nastati kod svih vrsta vožnje. Nekome smeta vožnja automobilom, drugome autobusom, trećem vlakom, četvrtom brodom, itd.

Razna istraživanja utvrdila su da su povraćanju skloniji muškarci nego žene (20-30% više), mučnina je češća kod vožnje u visokim automobilima (terenci) nego kod limuzina, a problemi su dvostruko izraženiji na zadnjim nego na prednjim sjedištima. Isto tako, s povećanjem temperature u kabini rastu i rizici od povraćanja.

Zanimljivo je spomenuti da su vozači potpuno imuni na ove probleme. Često se događa da osoba, koja za volanom nema nikakvih problema, počinje povraćati na suvozačevom mestu. Uzrok tome je različit način primanja informacija određenih čula.

Da bi se ove neugodnosti izbjegle ili bar umanjile, treba se držati sljedećih pravila:

 • prije polaska automobil treba držati u hladu,
 • tijekom vožnje prednje prozore treba malo otvoriti (ako nema klima uređaja),
 • jaki mirisi mogu izazvati mučninu i povraćanje, nemojte koristiti jake parfeme,
 • vozač treba voziti lagano i mirno, bez naglih skretanja, kočenja i ubrzavanja,
 • nemojte kretati na put s punim želucem, prije puta treba izbjegavati tešku hranu,
 • sjednite sprijeda,
 • ako je ikako moguće, provedite putovanje spavajući ili putujte noću,
 • držite glavu uspravno,
 • nemojte čitati, ni pričati bez potrebe i nemojte gledati sa strane,
 • nemojte pušiti u vozilu,
 • što češće praviti pauze.

Ako vam nijedan od ovih savjeta ne pomaže, a osjećate mučninu tijekom svakog putovanja, uzmite tablete protiv mučnine koje vam može preporučiti liječnik. Važno je pridržavati se pravila za uzimanje lijeka – odnosno uzimati ih u točno određeno vrijeme.

Lijekovi za mučninu i povraćanje tijekom vožnje

Ako se tijekom vožnje javi mučnina, bilo bi dobro da uz sebe imate eterično ulje metvice. Kap ovog ulja možete staviti na vrh jezika, a isto tako ga možete utrljati u dlanove i udisati njegov miris. Mučninu možete pokušati spriječiti i udisanjem eteričnih ulja lavande ili sandalovine.

Savjetujemo vam da nekoliko sati prije putovanja ne konzumirate hranu, a kao sredstvo za sprječavanje mučnine i povraćanja tijekom vožnje može poslužiti i čaj od cimeta. Možete ga pripremiti ranije i ponijeti sa sobom tijekom vožnje. Čaj od cimeta priprema se tako da 1 žličicu cimetove kore prelijete vrelom vodom i ostavite da odstoji neko vrijeme. Ono što bi također moglo pomoći u sprječavanju mučnine je i žvakanje sirovog đumbira.

Mučnina i povraćanje se mogu pojaviti i prilikom putovanja. Jedna je mogućnost da popijete neko sredstvo protiv putnih bolesti, ali možete prije putovanja pripremiti cimetov čaj kojeg lagano pijte tijekom putovanja. Na 1 žličicu cimetove kore stavite malo kipuće vode i ostavite da odstoji. Možete si pomoći i žvakanjem sirovog đumbira tijekom putovanja.

Što učiniti kada netko povraća

Pomozite bolesniku da što lakše izbaci sadržaj, podupirući ga s leđa ili ispod pazuha te držeći mu ruku na čelu. Smjestite ih na sigurno mjesto i zaštite ih kako se ne bi uprljali. Ako se radi o osobi koja se ne može pomaknuti radi prijeloma ili zbog gubitka svijesti, potrebno joj je glavu okrenuti u stranu.

Kada se povraćanje smiri, pomozite bolesniku da se osvježi. Obrišite ga vlažnom gazom i ponudite mu vodu kako bi isprao usta. Savjetujte se s liječnikom, zavisno od bolesti, kada bolesniku smijete dati vodu i hranu te kada i na koji način mu dati lijekove. U ovim slučajevima, liječenje će se vjerojatno provoditi injekcijama ili čepićima.

Ako još niste, hitno utvrdite razloge povraćanja. Bitno je utvrditi što je osoba posljednje jela, radi li se o gutanju otrova te koje je lijekove koristila posljednja dva dana. Sačuvajte sve lijekove i sumnjivu hranu jer će ona olakšati laboratorijske pretrage i na lakši način će se utvrditi tegoba ili bolest zbog koje je došlo do povraćanja.

Nakon prestanka povraćanja, sljedećih nekoliko dana potrebno je pripaziti na prehranu i unos tekućine. Preporučuje se izbjegavati unos kave, crnih čajeva, voćnih sokova te teške hrane.

Kada se treba obratiti liječniku

Kao što smo već ranije u tekstu spomenuli, mučnina i povraćanje nisu uvijek bezazleni, zato je u određenim slučajevima potrebno zatražiti liječničku pomoć. Evo kada trebate posjetiti liječnika:

 • ako su mučnina i povraćanje uzrokovani lijekom koji ste tek počeli konzumirati,
 • ako uz povraćanje imate jake bolove u trbuhu, glavobolju, vrtoglavicu ili povišenu tjelesnu temperaturu,
 • ako ste nedavno boravili na nekoj egzotičnoj destinaciji,
 • ako niste mokrili 8 sati ili duže,
 • ako ste konzumirali hranu koja nije dovoljno termički obrađena,
 • ako mučnina i povraćanje potraju duže od 12 sati,
 • ako povratite više od tri puta tijekom dana,
 • ako ste pospani, osjećate bol u grudima i smeta vam jača svjetlost.

Kako ne bi došlo do komplikacija izazvanih dehidracijom, liječniku se trebate javiti i ako su osobi koja je povraćala usta modra ili suha, ako prilikom plača nema suza, ako osoba osjeća iznimnu žeđ ili na njenoj koži dođe do značajnijih promjena i ako ne može mokriti ili izmokrava mokraću tamnožute boje.

Kada potražiti pomoć liječnika ako dijete povraća

Iako se obično radi o virusnim infekcijama probavnog sustava, potrebno je znati kada povraćanje kod djece nije tako bezazleno.

Ljeti djecu mogu osim različitih crijevnih infekcija mučiti i ostali poremećaji probave. Takvi poremećaji se obično događaju uslijed unosa hladne vode ili hrane koju dijete ne može probaviti kao što su neki voćni sokovi ili sladoled. Tada su simptomi nešto blaži, i obično traju samo jedan ili dva dana. Može se javiti povraćanje ili proljev, a ponekad i lagani grčevi u trbuhu. Dijete je više manje aktivno i ima apetit. Obično će povraćanje u ovom slučaju brzo proći.

No, kako ljeti tako i zimi, djecu ponekad muče crijevne infekcije. Simptomi koji se tada javljaju su umor i malaksalost, uslijed povraćanja, proljeva i bolova u cijelom trbuhu. Nerijetko se može dogoditi i visoka tjelesna temperatura. Simptomi su jako izraženi, a crijevne infekcije traju obično od tri do pet dana.

Uzroci su im bakterije i virusi. Od svih virusa i bakterija najpoznatiji je onaj koji se naziva još i “trovanje hranom”. Ovakve infekcije se obično prenose prljavim rukama ili čak kapljičnim putem s osobe na osobu.

No, povraćanje može biti uzrok i puno ozbiljnih bolesti. Ako se simptomi ne smiruju i nakon dva – dva se još pogoršavaju, morate dijete što prije odvesti liječniku. Procijenite uz pomoć ovih naputaka kada dijete morate obvezno i što prije odvesti liječniku jer mu je život možebitno ugrožen.

1. Nezaustavljivo povraćanje

Čini vam se da je dijete malaksalo i umorno i odbija vodu i hranu. U isto vrijeme nezaustavljivo povraća. Ako se povraćanje ne smiruje, odmah ga odvedite liječniku kako ne bi došlo do dehidracije i oštećenja organa.

2. Kožni osip

Kožni osip može biti simptom bezazlenih alergija, ali i nešto čemu morate posvetiti posebnu pažnju. Pošto je ono uz povraćanje, simptom bolesti kao što su šarlah ili meningitis, dijete je potrebno odvesti liječniku kako bi se otkrio uzrok na vrijeme te kako biste ga započeli pravovremeno liječiti.

3. Glavobolja, grlobolja i bolovi u trbuhu

Ovi simptomi uz povraćanje također mogu biti uzročnici raznih bakterijskih i infektivnih bolesti pa dijete odvedite na pregled kod liječnika.

4. Visoka tjelesna temperatura

Ako dijete ima tjelesnu temperaturu iznad 40 stupnjeva, a uz to i povraća, ne morate posebno razmišljati hoćete li ga odvesti k liječniku. Učinite to odmah!

5. Loše opće stanje i pospanost s gubitkom svijesti

Ako se dijete žali na umor i pospanost te je općenito lošeg općeg stanja, potrebno ga je odvesti liječniku kako bi se što prije otkrio uzrok.

6. Dijete koje ima manje od godinu dana

Kod male djece ne možete znati što im je i koliki je prag njihove boli. Ako povraćaju, odmah ih odvedite k liječniku jer osim što im je imunitet još dosta slab, teško vam je procijeniti u kakvom su stanju jer vam oni to ne mogu reći.

U nekim situacijama zbog nedovoljne nadoknade i gubitka tekućine može doći do dehidracije. Bitno je djetetu što češće ponuditi vodu ili čaj. Postoje i vrlo hitni slučajevi i tada je potrebno što prije pozvati hitnu pomoć ili dijete odvesti liječniku.

Kako ubuduće spriječiti trovanje hranom?

Autor: A.V., M.L., Foto: Piotr Marcinski/Shutterstock