Savjeti kako napraviti zdravi sendvič

sendvič sa suhomesnatim proizvodima

Što volite najviše jesti dok ste na putu ili na poslu? Odgovor mnogih će vjerojatno biti sendvič, a kako i ne kada se radi o zahvalnom obroku u kojem se nalazi sve ono što će vas duže vrijeme držati sitima jer ipak niste u mogućnosti da ručate kao kod kuće.

Sendviči ne moraju biti loša i nezdrava namirnica. Takvom su ju napravili brojni restorani brze hrane gdje se sendviči rade od peciva sastavljenih od bijelog brašna i ispunjeni majonezom, kečapom ili nekim drugim umakom koji se ne preporuča jesti zbog sastojaka unutar njega.

Pored bijelog brašna ne treba zaboraviti i na salamu unutar peciva, pa tako velik broj njih poseže za onim kombinacijama koje uključuju suhomesnate proizvode umjesto puretine ili piletine koje su sebi sadrže manje masnoća.

Kako bi bili sigurni da ćete u sebe unijeti provjerene namirnice najbolje je da sami radite sendvič. Ovako ćete ipak znati što se u njemu nalazi, a ako želite izbjeći napast u obliku majoneze ili kečapa, upotrijebit ćete namaz manje štetan od spomenutih umaka.

Prije nego krenete raditi obrok koji će vas držati sitima dok ste na poslu ili putu morate razmisliti o pecivu u koje ćete slagati sve namirnice. Izbjegavajte peciva od bijelog brašna, a usredotočite se na ona od integralnog brašna ili kukuruzna. Najbolja kombinacija peciva je sa sjemenkama.

Sada kada ste pronašli pecivo vrijeme je da odaberete i sadržaj. Osim piletine i puretine u sendvič možete staviti i tunu te kuhana jaja. Sve je dobro osim raznih salama koje su nažalost postale sastavni dio ovakvih obroka.

Umjesto majoneze pecivo možete namazati sirnim namazom koji u sebi ima manje masnoća ili s umakom koji ste sami napravili. Bit će dovoljno malo kiselog jogurta, kiseli krastavac i malo bosiljka ili ružmarina. Na kraju ne zaboravite na povrće, a osim zelene salate svoj gablec možete obogatiti rikolom ili mrkvom. Uživajte u zdravoj prehrani. Dobar tek!

Autor: S.Š., Foto: Julija Sapic/Shutterstock