Kako saznati svoj JMBG u samo 3 koraka?

JMBG

Jedinstveni matični broj građana (JMBG) ili samo matični broj građana identifikacijski je dokument državljana. On nam daje uvid u osobne podatke osobe. Sadrži trinaest znamenki i osobi se dodjeljuje s obzirom na njezin datum rođenja (dan, mjesec i godina) i spol. On nije tajan niti nasumično odabran te kao takav ne štiti privatnost osobe. Njezinim uvidom, možemo otkriti privatne informacije o sebi.

U Hrvatskoj se ovaj broj koristio još iz doba bivše Jugoslavije od 1976. godine kada je donesen Zakonom o matičnom broju. Može se pronaći i u drugim zemljama bivše Jugoslavije. Prvotno je dodjeljivan prema mjestu stanovanja da bi se kasnije dodijelio prema mjestu rođenja.

JMBG otkriva osobne podatke

kako saznati jmbg
Foto: Shutterstock

S vremenom se pojavila potreba za zamjenom JMBG-a nekim drugim načinom identifikacije. Točnije, dva su glavna razloga zašto je do toga došlo. Prvi je činjenica jedinstveni matični broj građana u sebi sastoji neke donekle privatne podatke kao što su datum rođenja i spol, a mnogi te podatke ne bi olako htjeli otkrivati.

Drugi razlog je što Europska Unija zahtijeva da osobni identifikacijski brojevi ne smiju imati više od 12 znamenki, a JMBG je imao 13 pa je bilo potrebno pronaći neko drugo, efikasnije rješenje. Upravo radi toga, jedinstveni matični broj građana je ukinut te je kao zamjena, 2009. godine svakome dodijeljen osobni identifikacijski broj koji se ne može dovesti u nikakvu vezu s određenom osobom. Brojevi su u njemu nasumično dodijeljeni, a ukupno se sastoji od 11 znamenki tako da je i po tom kriteriju zadovoljio potrebe, ne samo građana, već i Europske Unije.

kako saznati jmbg
Foto: Shutterstock

OIB (osobni identifikacijski broj) možete saznati na puno više lakših i jednostavnijih načina nego njegovog prethodnika. Najjednostavniji je svakako samo pogledati na svoju osobnu iskaznicu jer sve osobne iskaznice danas imaju ispisan osobni identifikacijski broj na svojoj poleđini. Drugi, također vrlo jednostavan način je putem Interneta i to na stranici Ministarstva financija, Porezne uprave. U određena polja morate upisati ime, prezime i matični broj građana ili broj osobne iskaznice. Broj osobne iskaznice možete saznati s nove osobne iskaznice dok će vam za matični broj građana trebati stari javni matični broj građana (JMBG ili MBG). S druge strane, Internet nije jedan od načina kako saznati JMBG.

No, iako je ukinut, jedinstveni matični broj građana nam je i dalje potreban i neizbježan. Mnoge institucije još uvijek trebaju naš JMBG. Tako će vam možda trebati u banci ili kod osiguravajućih društva. Ako ga ne znate napamet imat ćete problema. Kao takvog, potrebno ga je znati ili zapisati. Isto tako, mnoge od tih institucija potražuju i potvrdu o JMBG-u.

No, kako vrijeme prolazi, JMBG je sve manje potreban i sve se više izbacuje iz različitih formulara te se gotovo sve institucije okreću OIB-u. Jasno je da nije jednostavno izbaciti sredstvo identifikacije koje se koristilo čak 46 godina, ali može se reći da se postepeno u tome uspijeva. OIB bi sada trebao biti uz nas u budućnosti, a samo će se oni nešto stariji i dalje sjećati svog jedinstvenog matičnog broja građana.

Kako saznati svoj JMBG
Foto: Pixabay

Kako saznati JMBG na tri načina

  1. Možete ga prepisati s prijašnje, stare i poništene osobne iskaznice.
  2. Ako ste staru osobnu iskaznicu bacili ili zagubili, jedan od vrlo jednostavnih i korisnih načina kako naći JMBG je pregledati neke od starih dokumenata. Na primjer ako imate staru domovnicu ili rodni list.
  3. Ako ne posjedujete niti jedan stariji dokument gdje bi mogli pronaći svoj JMBG, jedini izvor kako biste ga saznali je odlazak u Ministarstvo unutarnjih poslova. Službenici će vam tamo izdati potvrdu s JMBG brojem.

Dakle, svatko koga zanima koji je odgovor na pitanje “koji je moj JMBG”, morat će se uputiti u Ministarstvo unutarnjih poslova. Pokušajte prije toga pretražiti stare dokumente jer je moguće da se na jednom od njih krije vaš JMBG.

Autor: M.L., Foto: Pressmaster/Shutterstock