Joga u svakodnevnom životu

joga
Joga, Foto: George Dolgikh/Shutterstock

Vježbe joge sve su popularnije diljem svijeta, pa tako su velikom brzinom došle i do nas. One učinkovito djeluju na opuštanje mišića, živaca i dobre su kod rješavanja nakupljenog stresa. Nisu nimalo komplicirane, te ih je jednostavno izvoditi i kod kuće. Saznajte što znači joga u svakodnevnom životu.

Moderan način života uzrokovao je sve više stresa, jednog od uzročnika teških bolesti, a zbog čega je važno što prije pronaći način kako se opustiti te pobijediti stres.

Kod vježbanja joge, ne trebate nikakvu dodatnu opremu. Jedino što vam je potrebno jest udobna podloga. To su vježbe koje dosta djeluju na kralježnicu. Stoga bi čvrsta, neudobna i pogrešna podloga mogla biti uzrok ozljeda i iskrivljenja same kralježnice. Udobna prostirka ili ručnik bit će vam sasvim dovoljni.

Zahvaljujući jogi, možete učvrstiti svoje mišiće, zglobove, skinuti suvišne kilograme, poboljšati fizičko, ali i psihičko stanje. Razmišljate li o vježbanju upravo ovih zanimljivih vježbi, ovdje možete pročitati upute za početnike.

Vježbe za jogu

Postoje razne vježbe joge, a zasigurno je najpoznatija ona zvana “pozdrav suncu”. To je vježba koja obuhvaća niz manjih vježbi, a one su dobre za sve dijelove vašeg tijela. Od glave, pa sve do stopala. Ujedno je ova vježba najpoznatija u svijetu joge. Zašto? Učinkovita je, a prilikom vježbanja tijelo se opušta i naše je raspoloženje odmah bolje.

U svijetu je ova vježba poznatija pod nazivom Surya Namaska. Ime je dobila jer se preporučuje vježbanje ujutro, nakon tuširanja. Vježba se izvodi u nekoliko koraka i vježbi, točnije njih dvanaest.

Prva dva koraka podrazumijevaju stajaći položaj, podizanje ruku u zrak, kao znak pozdravljanja sunca. Treći korak je savijanje gornjeg dijela tijela, pokušavajući rukama dotaknuti podlogu. Koljena pritom ne smiju biti savinuta.

Četvrti korak je spuštanje na jedno koljeno, dok je druga noga ispružena. Rukama se pridržavate za podlogu ispred sebe. Glava je u ravnini ramena, ne spušta se.

Peti korak je položaj skleka, a njega trebate zadržati nekoliko sekundi. Iz tog položaja, tijelo se spušta na podlogu, tj. potrebno je leći na pod. Kasnije podižete gornji dio tijela, pridržavajući se rukama.

Glava je okrenuta prema gore. Zatim se podiže tijelo sve dok ne zauzmete oblik trokuta. Taj je položaj kompliciran i opasan za ozlijeđenu kralježnicu, pa je važno da ga izbjegavate ako patite od tog problema. Sljedeći korak je ispružena noga, identična vježba kao kod četvrtog koraka, samo ovaj put ispružena je druga noga.

Zatim je potrebno nagnuti se prema naprijed, i polako podizati ruke sve dok ne zauzmete stojeći položaj. Ruke se podižu u zrak i vježba je završena. Želite li samo meditirati, sjednite u lotus položaj, zatvorite oči i duboko dišite nekoliko minuta. Sve što vam je potrebno kako bi ova vježba uspjela, a vi se potpuno opustili jest mirno okruženje i tišina. Uživajte!

Joga je s vremenom postala sve popularnija i sve ju je više onih koji smatraju da je joga sve potrebnija u svakodnevnom životu. Ako se želite okušati pogledajte kako izgleda joga za početnike, a s kojom ćete lakše ući u svijet usklađivanja duha i tijela.

Autor: D.Š. Foto: George Dolgikh/Shutterstock