Hrana protiv nesanice

hrana za san

Ponekad nas muči nesanica, no to nije razlog da posežemo za tabletama za spavanje nego postoji puno bolje rješenje za spokojan san. Mliječni proizvodi sadrže aminokiseline koji podižu razinu hormona sreće i uklanjaju stres, a samim time utječu na kvalitetu sna.

Već samo male promjene u jelovniku mogu utjecati pozitivno na kvalitetu sna. Za ljude koji pate od nesanice, dobro je jesti namirnice bogate triptofanom. On se nalazi u puretini, špinatu, jajima, tunjevini, orašastim plodovima, sjemenkama i mliječnim proizvodima.

Složeni ugljikohidrati podižu razinu serotonina i imaju blago uspavljujuće djelovanje. Iz tog razloga je dobro u posljednji obrok uključiti namirnice kako što su cjelovite žitarice, integralni kruh i krekera. Kako biste se još bolje uspavali, kombinirajte cjelovite žitarice i mliječne proizvode primjerice, u obliku zobene kaše.

Hormon sna koji se još naziva melatonin ima važnu ulogu u kvaliteti sna. Namirnice koje sadrže melatonin su trešnje, lanene sjemenke i sjemenke suncokreta te orašasti plodovi. Kako biste spriječili inhibiranje amonijaka koji nastaje razgradnjom proteina, jedite što više morskih plodova, zelenog lisnatog povrća, meke sireve i jetrica.

Za kvalitetan povoljan utjecaj imaju i vitamini, minerali kao što su magnezij i kalij, a banane su velik izvor kalija i magnezija, a vitamin B koji je dobar za san imaju meso, morski plodovi i žitarice.

Svi smo čuli da je prije spavanja dobro popiti čašu toplog mlijeka. Ako ne želite piti samo mlijeko, možete složiti odličan napitak od 150 ml mlijeka, pola banane, šake špinata i žlice chia sjemenki.

Izbjegavajte prejedanje i obilne obroke prije spavanja. Obroke svakako trebate rasporediti u više manjih obroka u danu, a zadnji obrok neka vam bude tri sata prije spavanja.

Autor: S. G., Foto: Alliance/Shutterstock