Obnova stare veze

muškarac i žena

Često prekidamo veze iz nekih razloga koji nam trenutno predstavljaju sve najgore i ne možemo prijeći preko određenih situacija ili riječi. No kako život ide dalje upoznajemo druge ljude, imamo druge veze i ponovno ostajemo sami. Tada se sjetimo stare neprežaljene ljubavi i razmišljamo jesmo li pogriješili što smo prekinuli taj odnos i izgubili baš tu osobu koja nas je toliko usrećivala i razumjela.

Zašto baš u trenucima tuge se vraćamo starim uspomenama i zašto su stari razlozi za prekid veze sada manje važni od onih koji su nam prouzrokovali prekid prošle veze? To je uobičajeno razmišljanje mnogih, i zapravo je sasvim normalno i prirodno. Kada prekinemo vezu ranjeni smo i tužni, razlozi prekida su svježi i bole nas. No kako vrijeme prolazi osjećaji se mijenjaju, rane zacjeljuju i loše stvari padaju u zaborav.

Uskoro o prošloj vezi razmišljamo bez emocionalne boli i počinjemo je pamtiti kao nešto lijepo, razdoblje u kojem smo sazreli i naučili nešto. Ulaskom u novu vezu stara pada u zaborav. No prvim nesuglasicama u novoj vezi sjećanja iz stare kreću navirati. Uspoređivanja s bivšim partnerom i zamjeranja što novi partner ne čini one lijepe i divne stvari kao naš bivši.

Kako se situacija smiri i naša veza nastavi normalnim smjerom, bivšeg zaboravljamo i centar naše pažnje je ponovno sadašnji dečko. No raskidom veze povrijeđeni smo, bilo da smo mi nekoga ostavili ili je netko nas. Bol koju osjećamo tada nas asocira na sve loše u životu, u drugim vezama i često se zapitamo je li nas itko volio. Sjećanje nas vraća na bivšu ljubav i nekako se ne možemo uopće sjetiti zašto smo prekinuli i samo mislimo na našu veliku ljubav.

Ali razlozi prekida su postojali i samo ih se trebate sjetiti. Stare ljubavi je rijetko kada vrijedno obnavljati. Često se osjećaji vraćaju jer smo prevareni, ostavljeni ili nemamo nikoga. Ako je razlog prekida bio udaljenost, tada šansa za uspješnu obnovu veze postoji. Svi drugi razlozi prekida stavljaju prepreku odmah i možda je bolje i ne pokušavati.

Vrlo važno za znati prije kontaktiranja bivše ljubavi je da znate njegov ili njezin trenutni status. Ako je oženjen ili u vezi, poštedite se muke i neizbježne boli. No ako je slobodan i želi nešto s vama pokušajte samo ako ste sigurni da su razlozi vašeg prekida sada prošlost i da se dovoljno poznajete da znate da imate šansu. Ali velika je vjerojatnost da će se stvari ubrzo vratiti na staro i vi ćete ponovno prekidati istu vezu.

Autor: J.S., Foto: Marin/Shutterstock