Unos kalorija u trudnoći

unos kalorija

Ako se u trudnoći jako udebljate, mijenja vam se glukoza u tijelu, a to za posljedicu ima veći porast djeteta. Zbog toga vam porođaj može biti teži i duži, uz oslabljene trudove.

Tijekom trudnoće, trudnice imaju povećane potrebe za unosom hrane, no pretjerani unos hrane, posebno praznih kalorija, je loše i za majku i za dijete. Jednom kada višak kilograma dođe, teško ćete ga skinuti, a to može imati i ozbiljne posljedice za zdravlje.

Uvijek možete čuti kako morate jesti za dvoje ako ste trudni, no to i nije baš tako. Prirodno i zdravo debljanje kod trudnica bi trebalo biti od 10 do 14 kilograma. Tri kile zapremine masnog tkiva je potrebno za dojenje djeteta. Kod budućih majki se dnevni unos kalorija mijenja, raste na 250 kcal jer ženi raste metabolička potrošnja dok beba raste.

Kad ste trudni, morate planirati obroke. Nije bitna količina koju ćete pojesti, nego raznolikost obroka. Bitno je da jedete voće i povrće obilno, i strogo izbjegavate alkohol i nikotin. Dobijete li previše kilograma, to može prouzrokovati puno rizika i komplikacija za vrijeme trudnoće i kod porođaja.

Za vrijeme trudnoće imamo potrebe za slatkim. No, iako ste u blaženom stanju i trebate se razmaziti, pokušajte te “slatke žudnje” zamijeniti zdravijim namirnicama. Umjesto kaloričnog sladoleda pojedite zamrznuti jogurt. Jedu li vam se bomboni, zamijenite ih grožđicama, kremaste kolače zamijenite kruhom od banane, a umjesto čipsa jedite perece.

Kada ste u trudnoći bitno je da jedete dovoljno bjelančevina, minerala, vitamina, željeza, folne kiseline u obliku mesa, jaja, mahunarki, ribe, jaja, povrća. Kad dođete u drugo tromjesečje možete povećati unos kalorija. Za vrijeme trudnoće može vas mučiti žgaravica, a nju ćete ublažiti ako jedete češće male obroke.

Autor: S. G., Foto: Jiri Hera/Shutterstock