Biljno ulje u prehrani

žena u kuhinji

Postoje razne vrste biljnih ulja, ali nisu sva pogodna za visoke temperature. Većina biljnih ulja ima visoku razinu polisaturata ili monosaturata što su zapravo nezasićene masti zbog čega su biljna ulja bolji izbor od margarina, životinjskih masti i maslaca. Osobe koje konzumiraju biljna ulja drže kolesterol pod kontrolom i smanjuju rizik o bolesti srca.

Biljna ulja su bogata omega 6 masnim kiselinama i omega 3 masnim kiselinama koje imaju važnu ulogu kod održavanja zdravlja kože, kostiju i kose, moždanih funkcija i regulaciji reproduktivnog sustava i metabolizma.

Kada se otvore većina ulja se čuva na tamnijem i hladnom mjestu, a neka biljna ulja poput konopljinog i lanenog je potrebno čuvati u hladnjaku.

Ekstradjevičanska i hladno prešana ulja su zdravija, a rafinirana ulja su pogodnija za pržene i kuhanje.

Ulje repice je bogato monosaturantima koji snižavaju kolesterol, a sadrži i omega 3 masne kiseline. Radi se o hladno prešanom ulju koje je bogatije antioksidansima i koje ima više okusa.

Maslinovo ulje je puno fitokemikalijama i antioksidansima koji su zdravi za srce. Koristi se kao dodatak za razna jela ili u salatama, a jednostavno se samo poškropi na gotova jela prije samo g posluživanja.

Sezamovo ulje pomaže kod snižavanja krvnog tlaka, a najčešće se koristi u kineskoj kuhinji jer daje orašastu aromu jelima u woku.

Ulje konoplje sadrži najveći postotak omega 3 masnih kiselina, a djeluje protuupalno. Koristi se u salatama jer e vrlo osjetljivo na toplinu.

Bučino ulje je bogato beta sitosterolom i omega 6 polisaturatima koji ublažavaju simptome benignih bolesti prostate. Najbolje ga je stavljati na salatu.

Ulje kikirikija je bogato monosaturatima te ostaje stabilno i pri većim temperaturama, a daje blagu orašastu aromu. Pogodno je za pečenje i prženje.

Laneno ulje je najzdravije ulje za upale i srce, a osjetljivo je na toplinu zbog čega se koristi samo za salate.

Kokosovo ulje potiče rad metabolizma, ali sadrži mnogo kalorija pa se ne smije pretjerivati s konzumacijom. Pogodno je za korištenje kod prženja jela.

Odaberite neka od ulja koja su bogata omega 3 masnim kiselinama i svakoga dana učinite nešto dobro za svoje zdravlje. Pripazite da ulja koja su osjetljiva na visoke temperature ne koristite za kuhanje i prženje. Njih upotrijebite za pripremu ukusnih i hranjivih salata.

Autor: A.Z., Foto: