Laneno ulje za bolje zdravlje

laneno ulje
Laneno ulje, Foto: Elena Elisseeva/Shutterstock

Zdravlje nam svima mora biti na prvom mjestu i upravo zbog toga moramo poraditi na unosu namirnica koje obiluju vitaminima, mineralima i vlaknima. Ljekovita ulja dio su ove priče, a poznato je kako se neka konzumiraju isključivo oralno, dok se neka ne smiju unositi u organizam nego isključivo ako su dio maske ili kreme.

Laneno ulje jedno je od tih čarobnih ulja koje razne generacije koriste već duže vrijeme. Poznato je kako se radi o najstarijem ulju bogatom omega-3 masnim kiselinama, zbog čega je i više nego korisno kod zaštite krvožilnog sustava.

Pored omega-3 masnih kiselina sadrži alfa-linoleinsku kiselinu te esencijalno masnu kiselinu koje povoljno djeluju na artritis, bolesti crijeva, upalne bolesti crijeva i kod prevencije raka. Količina omega-3 masnih kiselina dvostruko je veća nego kod ribljeg ulja. Laneno ulje mogu koristiti sve osobe koje imaju problema s povišenim kolesterolom.

On je jedan od najvažnijih regulatora ženskih hormona. Djeluje na zdravlje krvožilnog sustava, kostiju, a mogu ga uzimati žene bez obzira na dob. On je jednostavo zdrav i morao bi biti dio svakodnevnih rituala, s tim da se preporuča jedna manja žlica na dan.

Dobro je znati kako se ne stavlja direktno na kožu, jer je izrazito masno, a osim toga sklono je oksidaciji pri samom dodiru s kožom. On je jedan od ljekovitih ulja koji se koriste isključivo oralno. Ako vam je teško podnijeti okus ulja možete ga pomiješati s posnim sirom ili žitaricama.

Neki ga znaju koristiti i kao blaži oblik laksativa, ali ako se ne pretjera s količinom neće se pojaviti negativne posljedice. Jedan od najpoznatijih djelovanja je i to što sprječava rizik od raka dojke.

Laneno ulje jedno je od najjeftinijih kozmetičkih proizvoda. Vjerujte uz jednu žlicu na dan vaša će vam koža, kosa i nokti biti zahvalni. Rezultati će biti vidljivi vrlo brzo, a vi ćete se osjećati bolje.

Autor: S.Š. Foto: Elena Elisseeva/Shutterstock