Kako napraviti domaći jogurt

kako napraviti domaći jogurt

Kako bi napravili domaći jogurt nije potrebno posebno znanje, a radi se o zapravo vrlo jednostavnom procesu koji vam neće oduzeti puno vremena, a koji će vam donijeti mnoge prednosti.

Domaći jogurt se radi od svježeg mlijeka, a odličan je jer je u potpunosti prirodan proizvod u kojem vi sami kontrolirate sastojke. Domaći jogurt ne smije stajati dulje od 7 dana.

Izrada domaćeg jogurta je puno jeftinija posebice ako se domaći jogurt radi od svježeg mlijeka zbog čega je ovaj proizvod na kraju potpuno organski.

Za izradu domaćeg jogurta potreban je jogurt starter i svježe mlijeko. Jogurt starter je kiselo mlijeko ili čvrsti jogurt iz trgovine, a najvažnije je da jogurt bude čvrst kako bi na kraju konzistencija jogurta bila dobra.

Temperatura je isto tako vrlo važna kod pravljenja jogurta, a važno je da svježe mlijeko i jogurt starter prilikom izrade budu sobne temperature.

Prilikom kupnje mlijeka za izradu jogurta ne smije ga se stavljati u hladnjak! Kupljeno svježe mlijeko mora stajati na sobnoj temperaturi barem jedan dan prije nego krenete praviti jogurt.

Ako se za izradu domaćeg jogurta odlučite za kiselo mlijeko najbolje je da ga sami napravite. Ako vam se mlijeko ukiselilo, ne bacajte ga jer ga osim za pripremu jogurta, možete upotrijebiti za mnoga druga jela. 

Recept za kiselo mlijeko

Neprokuhano svježe mlijeko treba odstajati u polupoklopljenoj posudi 24 sata. Važno je da mlijeko stoji na sobnoj temperaturi. Nakon 24 sat kiselo mlijeko je gotovo.

Recept za jogurt

Za početak potrebno je prokuhati svježe mlijeko i nakon toga ga ostaviti da se ohladi. Nikada nemojte prokuhano mlijeko stavljati u hladnjak kako bi se ohladilo jer u suprotnom izrada jogurta neće biti moguća.

Nakon što se mlijeko ohladi u mlijeko se dodaje kiselo mlijeko ili čvrsti jogurt. Na litru mlijeka se dodaje 2 velike žlice kiselog mlijeka ili jogurta.

Zatim je potrebno sve sastojke dobro izmiješati te poklopiti i ostaviti da odstoje na sobnoj temperaturi punih 24 sata. Kada prođe 24 sata jogurt je spreman za konzumaciju.

Željenu količinu jogurta je potrebno ostaviti za sljedeću izradu domaćeg jogurta kako bi imali svoj jogurt starter za sljedeću izradu jogurta.

Osim ručne izrade domaćeg jogurta, domaći jogurt je moguće napraviti i uz pomoć aparata za pripremu jogurta. Aparat štedi vrijeme zbog čega je domaći jogurt iz aparata gotov u roku od 5 sati.

Jeste li znali da postoji jogurt dijeta s kojom možete skinuti sve suvišne kilograme? Osim za dijetu, isprobajte i masku za kosu od jogurta jer će jogurt na prirodan način omekšati kosu, dati joj sjaj i pomoći kod ispucalih vrhova.

Autor: A.Z., Foto: paffy/Shutterstock