Maslinovo ulje odlično je za naše zdravlje

maslinovo ulje u zdjeli
Maslinovo ulje u zdjeli, Foto: Photoxpress

Jeste li znali da se prešanjem maslina dobiva jedna od najzdravijih namirnica, malisnovo ulje? Nažalost pokazalo se kako je ono zastupljeno u samo 3% svjetske populacije. U SAD-u iznosi oko pola litre po osobi. Kada se ova brojka usporedi s mediteranskim zemljama poput Italije gdje se godišnje troški 13 l po osobi, nije problem primjetiti kako su neke zemlje zakinute za ovu dugu i zdravu tradiciju.

Osim Talijana dugu tradiciju prešanja i pripremanja dragocjene tekućine vrše i Grci. Ova kvalitetna i hranjiva tekućina može se primjeniti na nekoliko područja, među kojima je u prvom planu prehrana, a osim nje može se koristiti i kao maska za lice.

Postoje brojna jela i specijaliteti čiji je okus još finiji i bogatiji zahvaljujući ulju maslina. Njihova najveća prednost je veliki utjecaj koji imaju na zdravlje čovjeka. Maslinovo ulje smanjuje loš LDL kolesterol i povećava dobar HDL kolesterol.

Prilikom kupovine pokušajte kupovati određene sorte kao što su ekstra djevičansko i djevičansko maslinovo ulje. Poznato je kako se ulja tog tipa dobivaju samo prešanjem, dok se otapala dobivena u proizvodnji lakših ulja usmjeravaju na uklanjanje antioksidansa.

Prilikom spremanja raznih jela dobro je znati nekoliko korisnih informacija. Ekstra djevičansko ulje najbolje je ne kuhati nego koristiti kao preljev za razne salate i ostale svježe namirnice. Djevičansko ulje dobro je za pirjanje.

Pokušajte obogatiti svoje svakodnevne prehrambene navike tako što ćete dvaki dan u svoj organizam unijeti oko 15 ml ulja, što je ravno količini od jedne žlice. Držite ga u frižideru, ali ne cijelu bocu.

Odvojite dio koji mislite potrošiti kroz dan dva, a ostatak spremite u frižider. Poznato je kako se ulje u frižideru zgusne i zamuti. Ako koristite aromatizirano ulje, ne morate dodavati začine, jer je ulje dovoljno samo po sebi.

Autor: S.Š. Foto: Photoxpress