Kokosovo ulje

kokos

Znate li da postoji potpuno prirodno ulje za koje se vjeruje da liječi sve bolesti? Riječ je o kokosovom ulju čija je velika ljekovitost prepoznata u cijelom svijetu. Iako se ispočetka koristilo samo u narodnoj medicini azijskog i pacifičkog stanovništva, danas se ono nalazi u domaćinstvima svih koji su prepoznali i otkrili brojne prednosti ove ljekovite namirnice.

Novija znanstvena istraživanja svakoga dana otkrivaju sve veće prednosti kokosovog ulja. Potvrđeno je da ono jača imunitet, štiti srce i krvne žile od nakupljanja plaka, poboljšava probavu i potiče mršavljenje tako da ubrzava metabolizam.

Često se koristi i u brojnim prirodnim pripravcima za njegu kose. Stoga nije čudno što se mnogi odlučuju za tretman koji uključuje kokosovo ulje za kosu. Koristi se i za njegu kože i noktiju tako ih hrani brojnim hranjivim sastojcima osiguravajući im zdravlje i lijepi izgled.

Znate li da se kokosovo ulje za lice smatra jednom od boljih prirodnih metoda za njegu kože? Korištenje kokosovog ulja nema nikakvih štetnih nuspojava pa je tako prikladno za korištenje u cijeloj obitelj.

Kokosovo ulje kao lijek

Kokosovo ulje dobiva se iz samog mesa kokosovog oraha koji se prethodno suši. Njegov najpoznatiji i najcjenjeniji sastojak je laurinska kiselina koja zbog svojih brojnih antibakterijskih i antivirusnih svojstava štiti tijelo od velikog broja bolesti. Važno je spomenuti da se laurinska kiselina još samo nalazi u sastavu majčinog mlijeka čije dobrobiti za dijete su svima poznate.

U kokosovom ulju nalazi i se i kaprilna kiselina koja potiče proizvodnju dobrih bakterija u tijelu te uništava parazite u probavnom sustavu.

Radi se o kiselinama koje ne opterećuju krv i krvne žile već izravno putuju u jetru gdje se dalje pretvaraju u energiju. To je jedan od glavnih razloga zašto je osjećaj sitosti veći kod onih koji konzumiraju kokosovo ulje. Upravo to je i jedan od glavnih razloga zašto se kokosovo ulje smatra najboljim saveznikom za skidanje kilograma.

Borite li se s visokim kolesterolom i trošite velik broj štetnih lijekova kako biste ga snizili, probajte kokosovo ulje. Ono će na prirodan način sniziti kolesterol, smanjiti tjelesnu težinu i ubrzati metabolizam. Kokosovo ulje pozitivno djeluje na apsorpciju minerala i vitamina stoga patite li vječno od manjka željeza u tijelu, svakako počnite konzumirati kokosovo ulje.

Uz brojna navedena ljekovita svojstva, znanstvena istraživanja su dokazala da je kokosovo ulje odličan izbor kod prirodno liječenja raka. Naime uz mnogobrojna antibakterijska i antivirusna svojstva ono ima i antikancerogeno djelovanje.

Kokosovo ulje prepoznato je i u njezi kože. Ono pomaže kod ogrebotina, rana, prištića i kod čišćenja lica. Kako ga nanositi na kožu, saznajte ovdje.

Kokosovo ulje pomaže u liječenju:

 • artritisa
 • Alzheimerove bolesti
 • reume
 • dijabetesa
 • Parkinsonove bolesti
 • migrene
 • depresije
 • Crohnove bolesti
 • bolesti desnih
 • slabe koncentracije
 • ispadanja kose

Kako koristiti kokosovo ulje

Kokosovo ulje idealno je za primjenu u domaćinstvu jer ga uistinu možete koristiti na razne načine. Idealno je za bilo kakva prženja, pohanja i kuhanja te posebice kod kuhanja u woku. Može se koristiti kao zamjena za maslac što će posebice koristiti veganima. Dodajte ga u kakao, u toplu čokoladu, pri pripremi raznih slastica kao što su kolači, torte, palačinke, ali i slanih jela poput kruha i peciva. Obogatite okus kave i dodajte jednu malu žličicu kokosovog ulja. Želite li pripremiti zdravi prirodni sok ili smoothie, dodajte voću i povrću i žlicu kokosovog ulja.

Znate li da je kokosovo ulje odlično za njegu kose? Ako želite da vam kosu bude zdrava i sjajna, njegujte je kokosovim uljem. Saznajte odlične recepte ovdje.

Kupovina kokosovog ulja

Kokosovo ulje jako dobro podnosi visoke temperature te se stoga može koristiti kod svih oblika pripreme hrane. No, najviše dobrobiti iz njega dobit ćete u sirovom obliku.

Birajte ekološko nerafinirano ili ekstra djevičansko kokosovo ulje jer je njegova ljekovitost najveća. Dnevna preporučena doza kokosovog ulja je od dvije do četiri žlice.

Kokosovo ulje je ispod temperature od 23 Celzijeva stupnja kruto pa se nemojte iznenaditi ako izgleda kao krema. Iznad 23 stupnja, odnosno zagrijavanjem ili ako je temperatura zraka viša, ono prelazi u tekuće stanje.

Autor: M.L., Foto: Lobo/Wikimedia