Aktivan način života

žena s biciklom

Danas kada živimo sjedilački način života, neophodno nam je ulagati dodatno vrijeme u danu za tjelovježbu. Tjelovježba je svaka fizička aktivnost gdje je tijelo aktivno bila to lagana šetnja ili profesionalno vježbanje.Mnoga istraživanja su pokazala da osobe koje su fizički aktivne manje obolijevaju od raznih bolesti od osoba koje žive sjedilački način života.

Dobro funkcioniranje našeg organizma je spoj tjelovježbe i zdrave prehrane te izbjegavanja stresa i redovitog sna. Unosimo li u organizam prazne kalorije, prebrzo gubimo kilograme ili ih dobivamo, naš organizam će znatno oslabjeti.

Redovita tjelovježba će nam pomoći poboljšati rad srca i regulirati krvni tlak. Poboljšat će nam metabolične funkcije za kontroliranje tjelesne težine. Također, poboljšat će funkcioniranje lokomotornog sistema, povećati opseg pokreta, smanjiti rizik od lomova, povećati stabilnost zglobova i razviti snagu u mišićima. I najbolje, tjelovježba pozitivno utječe na naše psihološke funkcije jer nam pomaže izbaciti stres iz tijela i daje nam veće samopouzdanje.

Tjelovježbu možete započeti i na poslu. Umjesto da se dopisujete s kolegom na poslu, prošećite do njega. Nemojte koristiti lift nego na pauzu idite pješke stepenicama pa ako treba i na peti kat. Ako možete svaki dan podignite noge u zrak 3 do 5 minuta jer ćete tako potaknuti cirkulaciju i spriječiti otjecanje i proširenje vena.

Istežite se kada god vam se ukaže prilika bilo na poslu, kod kuće ili u parku. Umjerena tjelovježba kao lagano hodanje u našem tijelu čini pozitivne promjene. Za vrijeme kretanja u našem tijelu kruže važne stanice imunosnog sustava i raste imunoglobulin u krvi, a razina hormona stresa se smanjuje.

Nakon tjelovježbe će se imunosni sustav vrlo brzo vratiti u stanje prije tjelovježbe, ali će svako novo vježbanje potaknuti i štititi organizam od infekcija. Tjelovježba će smanjiti rizik od kardiovaskularnih oboljenja i povišenog krvnog tlaka.

Stoga, ako mislite da nemate vremena dodatno vježbati nakon posla ili ste jednostavno preumorni, iskoristite vrijeme na poslu za što više kretanja i tako će vam se podići razina energije i smanjiti stres i rizik od bolesti.

Autor: S. G., Foto: Molly/Shutterstock