Vježbe pet Tibetanaca

pozitivan stav

Tibetanski svećenici su, kako bi živjeli zdravije i duže, radili određene vježbe. Te vježbe su im pomagale imati bolji san, poboljšanje zdravstvenog stanja, gubitak težine, bolje pamćenje, fizičku snagu i izdržljivost te mentalno i emocionalno zdravlje.

Tibetanci vjeruju da te vježbe aktiviraju sedam čakri u tijelu, koje onda stimuliraju endokrini sustav koji je bitan za proces starenja i cjelokupno funkcioniranje organizma.

Ovo su vježbe s prilagođenim pokretima joge koje su Tibetanci uvježbavali godinama. Ove vježbe je bitno raditi pravilno i ne biste smjeli osjećati nikakvu nelagodu.

U prvoj vježbi trebate stati uspravno i držati ruke sa strane. Nožni prsti trebaju biti zajedno, a dlanove otvorite i okrenite prema dolje. Iz ovog položaja se okrečite s lijeve na desnu stranu puni krug u smjeru kazaljke na satu. Bitno je duboko udisati i izdisati dok se okrećete. Kada završite okretanje, stavite ruke na kukove i spojite stopala.

U drugoj vježbi lezite na ravnu tvrdu podlogu i ispružite noge tako da vam se zglobovi dodiruju. Ruke neka budu uz tijelo s dlanovima okrenutim prema podu. Podignite noge preko 90 stupnjeva i približite glavu prsima Kada se skupljate udahnite, a kada se vraćate izdahnite. Ovo sve napravite kroz jedan pokret.

Kleknite i neka vam gornji dio stopala bude na podu. Držite koljena malo razmaknuto, a kralježnicu ravnom. Ruke položite na stražnjicu, a glava neka bude na prsima. Kroz uzdah spuštajte glavu što više unazad i malo zadržite dah pa se vratite u početni položaj kroz izdisaj.

U četvrtoj vježbi sjednite i ispružite noge, a dlanove položite na pod tako da budu u ravnini s kukovima. Kroz udah dignite kukove i savijte koljena, a glavu potisnite unatrag tako da se dovedete u položaj mosta. Zadržite se u tom položaju i onda se kroz izdisaj vratite u sjedeći položaj.

U zadnjoj vježbi s ispruženim rukama pridržavajte tijelo, a dlanove uprite u tlo, a glava neka vam bude zabačena u nazad. Ispružite ruke i noge, podignite kukove, a glavu gurnite prema prsima kako bi tijelom napravili trokut. U početni položaj se vratite kroz izdisaj. Za vrijeme ove vježbe ne spuštamo na tlo ništa drugo osim dlanova i stopala.

Autor: S. G., Foto: Africa Studio/Shutterstock