Koja je sol najbolja

morska sol

Sol je najvažniji i najstariji začin na svijetu te je ključna za opstanak biljaka, ljudi i životinja. Okus soli je svestran i jedinstven, a obogaćuje sva jela. Sol sudjeluje kod olakšavanja pretjerane kiselosti u stanicama i regulaciji vode u tijelu.

Ako nema soli, nema ni života jer sol usporava starenje organizma, pomaže tijelu da se riješi pretjerane sluzi u plućima, sprečava grčenje mišića, sređuje ciklus budnosti i sna, regulira razinu šećera u krvi i metaboličke procese, potiče upijanje čestica hrane u crijevima, pomaže čišćenju sinusa, očvršćuje kosti i sprečava širenje vena u bedrima i nogama.

Postoji više vrsta soli, a svaka ima svoj jedinstven okus. Okus ovisi o tome odakle određena sol potječe, a prema načinu dobivanja postoje tri vrste soli koje se dijele na kamenu, kuhanu i morsku sol.

Crna sol

Crna sol je kamena sol, a dobiva se iz vulkanskih područja Indije i Pakistana. Koristi se u indijskoj kuhinji kao začin i daje specifičan okus zakuskama, salatama i čatanijama. Radi se o vrlo zdravoj namirnici koja pomaže protiv zatvora i nadutosti, sprečava žgaravicu, pomlađuje organizam, poboljšava probavu, dobar je izvor željeza i poboljšava vid.

Himalajska sol

Himalajska kristalna sol je isto tako kamena sol, a smatra se najčišćom soli na zemlji. Ova sol se ručno vadi iz pakistanske slane brazde podno Himalaje, a melje se ručno kako bi sačuvala sve nutritivne vrijednosti. Koristi se za začinjavanje hrane i u terapeutskim kupkama i napitcima.

Kuhinjska sol

Prerađena morska sol je čisti natrijev klorid te zbog kemijske prerade gubi sve vrijedne minerale i uništava se njezina izvorna struktura. Takva sol donosi štetu tijelu.

Morska sol

Prirodna nerafinirana morska sol koja nije prošla kemijsku preradu sadrži vrijedne minerale te je bolja od prerađene. Nutricionisti preporučaju isključivo morsku sol koja je nejodirana. Morska je sol bogata različitim sastojcima kao što su elementi u tragovima, kalcij, brom, mangan, jod, flour, osamdesetak različitih minerala, sulfat i karbonat, kalij, natrij, magnezij, željezo i silicijeva kiselina.

Poznate morske soli su crna ili siva morska sol, atlantska ili maldon sol, anglesey, keltska sol ili sel gris sol i dimljena sol. Izvorna morska sol je krupna i koristi se za sve, posebice kod kuhanja i za soljenje hrane koja se termički obrađuje.

Autor: A.Z., Foto: Pinpin/Wikimedia