Vježbe za podbradak

vježbe za podbradak

Podbradak je svima neugodan i često ga se zove “druga brada”. Rezultat je opuštanja mišića na vratu jer se na njemu stvaraju masne naslage. Na nastanak podbratka utječe više faktora, kao što su genetika, godine života, ali i masna hrana. Čak i često gledanje prema dolje, kao što je gledanje u laptop ili mobitel, mogu pripomoći nastanku podbratka.

Podbradka se možete riješiti, a najlakši je način estetska operacija. No, nemamo svi za izdvojiti oko 35000 kuna da bi se riješili podbratka. Nešto jeftiniji način je liposukcija, kojom se masno tkivo lica vadi van pa se tako zateže koža i podbradak nestaje.

No, za sve one koji ne žele ili nemaju sredstava za estetske zahvate, postoji i nekoliko vježbi za podbradak koje bi trebali ponavljati kako bi si pomogli.

Npr. efikasno je rađenje grimasi ili slanje poljupca u visinu. Neće rezultat biti odmah vidljiv. Potrebno je ovo ponavljati i po nekoliko puta dnevno.

Pomaže i da jednostavno plazite jezik najviše što možete, što je isto potrebno ponavljati par puta dnevno.

Već dobro poznata vježba kruženja vratom također pomaže pri vraćanju elastičnosti vratnim mišićima, pritom pokreti kruženja trebaju biti spori i čvrsti kako bi vježba imala efekta.

Svakako i hrana koju konzumirate ima veze s nastankom podbratka pa su na crnoj listi namirnica definitivno one koje napuhuju, kao što je tjestenina, krumpir i kruh te sve namirnice bogate solju. Dok je hrana bogata proteinima i vlaknima je poželjna. Isprobajte liposukcijsku dijetu koja daje odlične rezultate na duge staze.

Općenita tjelovježba je također poželjna pa ako je ubacimo svakodnevno po barem 20 minuta, naše tijelo, a time i naš podbradak, će biti elastičnije.

Isto tako postoji masaža lica, kojom se možemo riješiti podbratka. Laganim kružnim pokretima masiramo lice počevši od brade pa preko obraza te do područja iznad obrva. Masaža može trajati i samo 5 minuta, ali bitno je da se ponavlja svaki dan. Kozmetički saloni nude razne masaže lica, u koje spada i masaža kože brade. Sve to doprinosi smanjenju viška kože na bradi, odnosno podbratka.

I dok jedemo, možemo pomoći smanjenju podbratka na način da što više žvačemo hranu. Isto tako, dobro će djelovati i često žvakanje žvakaće gume, a sigurno će biti poželjnije da ona bude bez šećera. Najbitnije je zapamtiti da se podbratka ne rješava u jedan dan, već svakodnevnim vježbanjem po malo.

Autor: Tajana, Foto: Zurijeta/Shutterstock