Liposukcijska dijeta

dijeta od 14 dana

Liposukcijska dijeta je dijeta bez gladovanja kojom se ubrzava metabolizam te pokreće proces trošenja masti. Poseban način prehrane podrazumijeva hranu bogatu bjelančevinama. Liposukcijska prehrana omogućuje tijelu da se hrani vlastitim rezervama masnoće i zbog čega djeluje po prirodnim procesu metabolizma masnoća. Provodite li ovu dijetu, dobit ćete rezultate iste liposukciji.

Liposukcijska dijeta

Liposukcijska dijeta
Foto: Pixabay

Do debljine može doći zbog više razloga bilo da je u pitanju poremećaj hormonalnog reguliranja metabolizma masnoća i masnog tkiva, nedovoljne fizičke aktivnosti te pretjeranog unosa hrane. Tada je nakupljanje masnoća veće od razgradnje masnoće kao i njenog sagorijevanja.

Želite izgubiti kilograme bez gladovanja, ali niste sigurni kako to učiniti? Pomoći će liposukcijska dijeta gdje se mršavi uz pomoć aminokiselina odnosno uspostavljanjem ravnoteže masnog tkiva. Za vrijeme dijete se koristi prirodni metabolizam kako bi se masne zalihe mogle iskoristiti kao važan izvor energije.

Proces mršavljenja traje 14 dana i tom periodu možete izgubiti od 7 do 10% tjelesne mase. Dijeta će omogućiti tijelu da se hrani svojim mastima. Energija se dobiva iz sala, a dovoljan je jedan obrok da tijelo dobije dovoljno energije kako ne bi došlo do pada šećera, da hormoni gladi i sitosti ostanu stabilni, a želudac ispunjen potrebnim vlaknima biljnog porijekla.

Mnogi kada čuju za termin “liposukcijska dijeta” odmah pomisle na tretman liposukcije. Radi se o invazivnom tretmanu s kojim se uklanjaju masne naslage. Iako su rezultati odmah vidljivi ne postoji jamstvo kako će zategnutost tijela trajati zauvijek, jer se debljina uvijek može vratiti.

Za razliku od kirurškog zahvata liposukcijska prehrana predstavlja poseban način prehrane gdje se gubi kilogrami, a može se koristiti i kao dio procesa liposukcije, tako što će primijeniti prije i nakon zahvata.

Postupak mršavljenja se odvija u dva dijela. U prvom dijelu nastupa aktivacija metabolizma masnoća kada se aminokiseline koriste u kombinaciji s ribom, mesom ili povrćem. Važnim obrokom smatra se večera između 18 i 22 sata. Već se tada mogu primijetiti rezultati što će mnoge nagnati da nastave dalje s posebnim načinom prehrane. Nastavljate dalje s aminokiselinama sve dok ne dođete do cilja.

Drugi dio dijete uključuje mliječne proizvode, voće i povrće. Važno je da se ograniči unos proteina i ugljikohidrata, slično kao kad je u pitanju dijeta bez ugljikohidrata sve dok se manjak energije ne nadoknadi odgovarajućom količinom masnoća životinjskog podrijetla. Naglasak je na izbjegavanju industrijske hrane. Budete li se pridržavali pravila druge faze imat ćete uravnoteženu i zdravu prehranu te zadovoljavajući broj kilograma.

Jelovnik za liposukcijsku dijetu

Za doručak možete pojesti: pljeskavice od tikvica, salatu od piletine, tunu, smoothie napitak ili domaći keks s cimetom.

Za ručak se savjetuju: pileće pljeskavice, losos, pohano bijelo meso, krem juha od šampinjona ili pohani patlidžani. Treba dodati i salatu od krastavaca, tikvica, maslina ili rajčica. Možete se počasiti i desertom od voća ili namirnice koja u sebi sadrži prirodne šećere. Važno je da nakon obroka budete siti s dovoljnom količinom energije tijekom dana

Za večeru možete konzumirati meso, salatu ili povrće. Važno je da večernji obrok bude u manjem obujmu nego ručak i da se konzumira nemasno meso.

Bez obzira na koju se dijetu odlučili važno je da pazite na svoje zdravlje i ne dopustite nuspojave koje će se negativno odraziti na cjelokupni organizam, te bi umjesto mršavljenja mogli dobiti brojne zdravstvene probleme.

Odlučite li krenuti s dijetom važno je da se prije toga savjetujete s nutricionistom koji će odrediti jelovnik prema vašim potrebama.

Aminokiseline u prehrani

Korištenje aminokiselina za mršavljenje moguće je kod njihovog utjecaja na ubrzani rad metabolizma. Svaka od aminokiselina ima ulogu u organizmu, ali sve djeluju na lučenje hormona rasta. Pritom su najvažnije aminokiseline bcaa koje pripadaju esencijalnim aminokiselinama.

Želite li koristiti bcaa aminokiseline da bi izgubili kilograme, mogu vam pomoći na nekoliko načina. Tako mogu pomoći u regeneraciji organizma nakon napornog treninga, što pruža mogućnost povećanja tjelesnih napora, a da se pritom niste previše iscrpili. Djeluju i na smanjenje tjelesnih masti, budući da se proizvodnjom mišićnog tkiva mijenja omjer u ukupnoj težini.

Lizin, triptofan i arginin su odgovorni za oslobađanje hormona rasta dok je triptofan najmoćniji. Mršavljenje podrazumijeva konzumiranje odgovarajuće doze koje aktiviraju rad hormona. Doze se prilagođavaju individualno i ovise o svakome od nas.

Pravilno konzumiranje aminokiselina za mršavljenje je najvažniji dio u cijelom procesu, a iako postoje dodaci u prehrani, važne sastojke možete pronaći i u određenim namirnicama. Aminokiseline možete pronaći u sljedećoj hrani:

  • Arginin – zelena salata, zob, češnjak, banane, orasi, breskve, zelje i kupus.
  • Triptofan – avokado, ananas, jaja, orasi, soja, proso i tofu.
  • Lizin – banane, grožđe, zelena salata, kukuruz, smokve, zelje, papaja, celer, smokve i mrkva.

Pored mršavljenja imaju brojna ljekovita svojstva kao što su:

Kada je u pitanju mršavljenje kod žena za njih će biti važne sljedeće aminokiseline:

  • Lizin – zadužen za apsorpciju kalcija, a pomaže i u formiranju vezivnog tkiva i kolagena.
  • Arginin – ublažava simptome menopauze, smanjuje rizik od osteoporoze te povećava izdržljivost mišića.
  • Karnitin – najkorisniji za vrijeme menopauze jer smanjuje rizik od debljanja. Zahvaljujući karnitinu ženama se može povećati količina testosterona.

Kod primjene aminokiselina važno je paziti da te omogućili dovoljno velik unos, a najpopularnije su u prahu jer sadrže dovoljno bcaa. Aminokiseline u prahu su najbolje rješenje jer se lako tope u vodi i s velikim postotkom apsorpcije. Ne opterećuju rad probave i pozitivno djeluju na ubrzanje cirkulacije, a zbog čega je sve više onih koji ih koriste za gubitak kilograma.

Autor: S.Š., Foto: Pressmaster/Shutterstock