Hrana bogata folnom kiselinom

hrana bogata folnom kiselinom

Znate li koliko je folna kiselina važna za trudnice i dijete? To je vitamin topljiv u vodi kojeg organizam ne može sam proizvesti, a potreban je za obnovu krvnih zrnaca i stanica. Jasno je da ga treba čim više unositi u organizam, a ovo je jedan od načina. Radi se o hrani bogatoj folnom kiselinom.

Preporučena dnevna doza iznosi oko 400 mg, a ipak je mnogo onih koji premalo unose potrebnog vitamina. Razlozi za to mogu biti pušenje, alkohol ili nezdrava prehrana.

Kako prepoznati da tijelu nedostaje folne kiseline? Simptomi mogu uključivati različita stanja kao što je razdražljivost, umor, blijedo zubno meso i nedostatak koncentracije.

Jasno je koliko je folna kiselina važna za svačiji organizam kao i za žene koje namjeravaju ostati trudne i važno je pronaći način kako ju unositi, bilo da se radi o hrani ili nadomjescima prehrani. Ako više volite piti tablete, u svakoj ljekarni postoje tablete koje sadrže potreban vitamin.

Koja je hrana bogata folnom kiselinom? Odlučite li poboljšati prehrambene navike i učiniti ih raznovrsnijima, potrebno je osloniti se na namirnice kao što je brokula (odlična i zbog toga što sadrži željezo, kalcij, vlakna), zatim avokado, sok od  rajčice, šparoge, naranče, suncokretove sjemenke, integralna tjestenina, blitva, špinat, tuna.

Namirnice kao što su špinat, blitva, brokula možete spremati na nekoliko načina, a da pritom spomenute namirnice ne izgube ništa od hranjivih vrijednosti. Tako brokulu možete jesti kuhanu na pari ili svježu, a ne treba zaboraviti na jaja za koje se preporučuje duže kuhanje.

Folnu kiselinu možete pronaći u jetricama, koje možete skuhati i tako zadržati sve potrebno, zatim u svježem kupusu, bananama, konzerviranoj rajčici i soku od naranče, krupnozrnatim proizvodima, sojinim bobicama, kelju, mesu, mlijeku i ribi.

Iako folne kiseline ima u raznim namirnicama, nutricionisti se slažu kako najbolji izvor vitamina topljivog u vodi predstavlja zeleno povrće.

Treba samo pronaći najbolji i najprihvatljiviji način za sebe s kojim ćete se pobrinuti da svakodnevno unosite vrijedne i zdrave namirnice, koje bi morale biti dio svakodnevne prehrane. Posebno jer se radi o vitaminu kojeg sami ne možemo proizvesti, nego je potrebna pomoć izvana, a sve u svrhu boljeg zdravlja.

Autor: S.Š., Foto: SunCity/Shutterstock