Liposukcija, sve što je potrebno znati

kod doktora

Liposukcija je kirurški tretman uklanjanja viška masnoće, kojim se osigurava bolji oblik tijela. Kako ljudi dobivaju i gube na težini, tako se javlja mogućnost da se na pojedinim dijelovima tijela razvijaju naslage neželjenih masti, koje se u većini slučajeva teško oslobađaju. Liposukcija je metoda koji nudi oslobađanje od tih nagomilanih masti.

Ova intervencija, u principu može se obavljati kod osoba svih uzrasta, ali su najbolji rezultati kod mlađih osoba, jer njihova koža još uvijek nije izgubila potrebnu elastičnost.

Jeste li baš vi dobar kandidat za liposukciju?

Kako biste bili dobar kandidat za ovu intervenciju, na prvom mjestu je bitno imati realna očekivanja o tome što ovaj postupak može učiniti za vaš izgled. U većini slučajeva, dobri kandidati za liposukciju su osobe koje imaju lokalizirane masti na sljedećim područjima:

  • obraza i vrata
  • nadlaktice
  • grudi i područja oko njih
  • leđa
  • trbuha i struka
  • kukova i stražnjice
  • unutrašnje strane bedara
  • unutrašnjosti koljena i na gležnjevima

Napominjemo da liposukcija nije metoda za gubljenje prekomjerne tjelesne težine, niti je efikasna u liječenju celulita, ali svakako ima za cilj smanjiti masne naslage koje se ne mogu ukloniti dijetama ili vježbanjem. Najbolji rezultati liposukcije se postižu u kombinaciji s liposukcijskom dijetom i vježbanjem.

Zbog individualnih faktora, poput elastičnosti i tipa kože, liposukcija daje različite rezultate. Uz to, treba znati da osobe oboljele od: dijabetesa, vaskularnih i bolesti cirkulacije krvi imaju veći rizik od mogućih komplikacija nakon intervencije.

Zato je vrlo bitno da na konzultacijama budete potpuno iskreni sa svojim kirurgom, kako bi mogao procijeniti koja je najbolja varijanta za vas, uzevši u obzir cjelokupno stanje vašeg organizma.

Ultrazvučna ili tradicionalna liposukcija?

Tokom konzultacija sa odabranim liječnikom, on će vas svakako pitati o prethodnim bolestima, ali i o vašim očekivanjima. Zato je vrlo važno da budete iskreni u razgovoru, jer će na osnovu svega kirurg donijeti odluku koja metoda je bolja i sigurnija za vas.

Je li liposukcija rizična?

Iako, u teoriji postoje rizici kao i kod svake kirurške intervencije, srećom u praksi su ti rizici minimalni (svega 1%). Kako biste izbjegli sve moguće potencijalne komplikacije, važno je da budete iskreni prema svom kirurgu i učinite sve neophodne analize, a koje vam on preporuči.

Neke od mogućih komplikacija su utrnulost, krvarenje i pojava modrica. Sve to se smatra pratećim efektima intervencije i vrlo brzo prestaju. Međutim, ukoliko potraju svakako se savjetuje posjet liječniku, kako bi vam prepisao adekvatnu terapiju.

Kako se pripremiti za intervenciju?

Ukoliko ste pušač, većina liječnika će vas zamoliti da ne pušite neko vrijeme prije intervencije. Jer pušenje oštećuje ćelije kože i na taj način usporava proces zarastanja nakon liposukcije.

Također ćete dobiti upute od vašeg kirurga koje lijekove smijete, a koje ne koristiti prije intervencije, ali i što smijete, odnosno ne smijete jesti taj dan.

Liposukcija se može raditi u lokalnoj, a po potrebi i u općoj anesteziji. U svakom slučaju, dogovoriti ćete se s vašim liječnikom koji je najbolji izbor za vas.

U većini slučajeva, pacijent biva otpušten već nakon nekoliko sati, ali ukoliko je potrebno može ostati i prenoćiti u klinici. Dakle sve ovisi od vašem stanju nakon intervencije. Ono što je najvažnije je da pratite i pridržavate se uputa odabranog liječnika.

Autor: Vladimir Ciplic, Foto: wavebreakmedia/Shutterstock