Kako se riješiti podbratka

podbradak

Podbradak nastaje kad dođe do opuštanja mišića na vratu. Taj mišić je ravan, a kad se na njemu počnu stvarati masne naslage, javlja se podbradak. Postoje razni faktori koji utječu na stvaranje podbratka, poput starenja, prekomjerne debljine, ali i genetskim naslijeđem.

Najviše se javlja kod ljudi koji su skloni debljanju, ali tome ne mora uvijek biti tako. Može biti smješten na sredini donje čeljusti, ali i točno ispod brade što nazivamo dvostrukom bradom.

Osobe koje se riješe viška kilograma neće se uvijek riješiti i podbratka. Višak hrane se taloži na ovom dijelu vrata tako da je skidanje podbratka mukotrpan posao. Potrebno je pripaziti na prehranu, a jedno od rješenja je i liposukcijska dijeta. Pokušajte si pomoći sa raznim vježbama poput slanja poljupca u visinu ili beljenja pred ogledalom. Ove vježbe ponavljajte nekoliki puta dnevno u serijama po dvadeset. Već bi nakon prvog dana trebali osjetiti zatezanje što je znak jačanja kritičnog mišića ispod čeljusti.

Uz mukotrpno vježbanje i odricanje od hrane, za one kojima novac i strah ne predstavljaju veliki problem, rješenje za podbradak možete potražiti kod estetskih kirurga. Postoje nekoliko vrsti zahvata za koje ćete morati izdvojiti minimalno nekoliko tisuća kuna. Ove se operacije mogu primjenjivati i kod mlađih, ali i starijih ljudi. Cijeli je proces bezbolan a oporavak traje nekoliko dana.

Estetska se operacija izvodi u općoj ili lokalnoj anesteziji. Opušteni mišić na vratu se mobilizira, a prednji rubovi se spajaju u prednjoj liniji. Rez se radi na slabovidljivom dijelu brade, a sama operacija traje oko 45 min. Šavovi se skidaju nakon osam dana, a ova se operacija uglavnom odrađuje sa face liftingom.

Drugi operativni zahvat je liposukcija. Ona je malo jeftinija od estetskog zahvata na ovom dijelu lica. Na ovaj se način može uklonti relativno velika količina masnih naslaga. Radi se o nekompliciranom operativnom zahvatu na koji podjednako odlaze i muškarci i žene. Pogodan je za sve dobne skupine, a ako se odlučite za ovaj postupak, pažljivo odaberite estetskog kirurga koji mora dobro oblikovati i detaljno odraditi posao.

Autor: M. T., Foto: Valery121283/Shutterstock