Savjeti za pametnu kupovinu

pametna kupnja

Jeste li znali da su u dućanima police raspoređene i posložene na način koji će vas navesti na neplaniranu kupovinu i neplanirano trošenje novaca. Kako bi to izbjegli i mogli kupovati pametno, u nastavku vam donosimo neke od zamki nepotrebnog trošenja novaca, koje su postavljene u svakom dućanu, a posebno u supermarketima.

Koliko puta vam se desilo da ste u dućan otišli po jednu stvar, a vratili se sa još sto drugih sitnica? Vjerujte, niste jedini! Police u supermarketima su primjerice raspoređene tako da oni artikli koji su ljudima potrebni svaki dan, su posloženi na rubove i krajeve dućana, kako bi ih kupci što dulje tražili, prolazeći pritom pored mase drugih njima nepotrebnih proizvoda, kojima neće moći odoljeti i koje će na kraju kupiti, a nisu im trebali.

Što znači ako želite kupiti voće, svježe mlijeko, kruh, povrće, itd. da bi došli do njih, morate proći kroz redove skupih grickalica, konzervirane hrane i slatkiša. Pa onda ni ne čudi što na kraju u košari osim proizvoda koji vam trebaju, završe i oni po koje niste došli u dućan.

Najskuplje namirnice postavljaju se na police koje su u visine očiju kupaca, kako bi bile što uočljivije, pa da ih se može primijetiti čak i onda ako je čovjek u žurbi, ili mu se jednostavno neda tražiti druge proizvođače. Posebna pažnja kupcima odvlači se na artiklima za djecu, koji se smisleno postavljaju na police, koje su u njihovoj visini, kako bi ih mogla bez problema vidjeti i dohvatiti.

Veliki supermarketi ponekad čak koriste i umjetne mirise koji privlače kupce da kupe određene proizvode, poput primjerice čokolade i cimeta… Kako mirisi imaju veliki utjecaj na naše emocije, tako vas mogu nesvjesno i natjerati da kupite određeni proizvod jer nakon što vam zamiriše primjerice pored police sa čokoladom, vama će se čokolada početi jesti i motati će vam se po glavi.

Kako bi to izbjegli i oslobodili se postavljenih mamaca, slijedite nekoliko korisnih savjeta!

Izbjegnite zamke skupe i nezdrave hrane, koja vas vreba u srednjim redovima, tako da pogledate mapu rasporeda dućana. Idite ravno do proizvoda po koje ste došli i nemojte prolaziti po cijelom dućanu i svim njegovim redovima, jer ćete se samo “navući” na nepotrebne proizvode, koji vam nisu niti trebali.

Prije nego odete u kupovinu, zapišite sve što vam je potrebno, uzmite otprilike i toliko novaca te ukoliko se ne možete kontrolirati da kupite samo ono što piše na papiriću, nećete imati za više stvari u košari jer niste ponijeli više novaca.

Sa djecom trebate biti posebno oprezni zbog reklama ta dječje slatkiše i strateških mjesta gdje su postavljeni, samo zato da privuku djecu. Manju djecu je za sigurnu kupovinu najbolje voziti u kolicima ili nositi na rukama te izbjegavajte prolaženje s njima kroz srednje redove, gdje su proizvodi namijenjeni njima najviše postavljeni.

Najveći trikovi za sigurnu kupovinu su postavljeni na blagajnama, dovoljno nisko da ih mala djeca mogu dohvatiti, na tim mjestima su najčešće raznorazni slatkiši. Izbjegnite kupovinu istih na način da zaposlite svoju djecu da vam primjerice pomognu vaditi stvari iz košare.

Prije nego ubacite određeni artikl u košaricu, provjerite cijenu. Cijene se uvelike razlikuju od proizvoda smještenih na visokim policama do proizvoda koji su smješteni na niskim policama. Takvi proizvodi koji se nalaze na nižim policama, su najčešće i zdraviji proizvodi.

Djeci pokušajte kupovinu učiniti zabavnijom, tako da ih u dućanu pokušate zabaviti na odjelu voća i povrća, tako da tamo učite boje, oblike, učite njihova imena, važete, itd. Držite im pažnju na zdravim namirnicama, kako bi imali što manje vremena gledati police sa nezdravom hranom.

Osvijestite navike kupovanja i pokušajte što više kupovati pametno, krenuvši već od sutra! Vidjet ćete koliko ćete na kraju mjeseca uštediti novaca, a ništa vam neće faliti.

Autor: A.Z., Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock