Ugodna radna atmosfera

kolege na poslu

Na poslu se susrećemo s različitim tipovima kolega i kolegica. Sigurno ima onih s kojima radimo rado, a i onih s kojima nam se uopće ne da komunicirati. No, sve više je popularan timski rad pa ponekad one koje bismo najradije izbjegavali u širokom luku, ipak trebamo redovito trpjeti.

Kako bi to bilo jednostavnije, evo nekoliko savjeta kako “preživjeti” s nepoželjnim kolegama i pritom sačuvati živce!

Pametnjaković

Pametnjaković je vjerojatno osoba koja dulje od nas radi u firmi pa je uvijek pun pametnih savjeta. Voli se miješati u sve i komentirati sva zbivanja. Njihova je uvijek zadnja i to s pravom djeluje frustrirajuće na ostale kolege. Omiljene izjave su im one tipa : “Rekao sam ti…” , “Znao sam da će to tako biti.”

Kako bi se uspješno nosili s ovim tipom osobe, najbolje je biti diplomatičan. Ukoliko im zahvalimo na njihovim prijedlozima i sugestijama osjećat će se počašćeno. Naravno, to ćemo napraviti ukoliko je njihova sugestija uistinu stručna i dobra. Ukoliko uvidi da ga cijenimo, te nam to nije teško izreći, pametnjaković će biti na našoj strani te će suradnja postajati sve bolja i bolja.

Pesimist

Pesimist je osoba koja nikad nije zadovoljna, strah ju je bilo što napraviti ukoliko nema točne upute i često  djeluje kao da koči cijeli tim u napredovanju.

Nažalost, za uspješnu suradnju u kojoj kolektiv neće ispaštati, ovakav tip osobe je najbolje pomalo ignorirati. Oni će uvijek gunđati što djeluje demotivirajuće pa nema smisla pridavati im puno pozornosti. Ipak, ponekad pesimističnost može biti od koristi jer mogu predvidjeti probleme koji su ostali previdjeli.

Spletkaroš

Osoba koja je ambiciozna i ne bira način da napreduje postoji u svakoj firmi. Znanje koje bi i drugima moglo biti korisno uvijek će zadržati za sebe, a prema van se prikazivati jako ljubazno. Vole počinjati smišljene akcije protiv drugih kolega i širiti glasine. S ovakvom osobom uvijek treba biti na oprezu.

Njegova je slaba točka što zna izmišljati glasine. Ukoliko ga želimo uhvatiti na nedjelu, možemo mu povjeriti nešto što smo izmislili. Ako ta informacija procuri iako smo mu je rekli u povjerenju, neće biti puno dvojbi tko ju je raširio. Na taj način je spletkaroš raskrinkan i vjerojatno obilježen u kolektivu kao negativac za sva vremena.

Provokator

Provokatori vole izigravati pravila i time privlačiti pozornost na sebe. Isticat će se čim god mogu; odjećom, stavom, nastupom i svjetonazorom.

Provokatorima je najbolje ponuditi što manje povoda za napad. Njihova je tipična osobina da stalno proturječe svemu. Koje god stajalište zastupali, on će imati nešto protiv. Zato u komunikaciji s njim uvijek treba imati dobre argumente. No, ponekad je to teško pa je druga mogućnost složiti se s mišljenjem provokatora (što god mislili). Kada se u kolektivu bude odlučivalo, ako ta priča nema jakih argumenata, vjerojatno neće proći. Na taj način ste prema van izgubili, ali ste postigli željeni cilj, a to je da ste izbjegli provokatora. Naravno, ovako postupati se savjetuje što manje.

Ovo su tipovi najčešćih neželjenih kolega. Nadamo se da je u vašem kolektivu ipak puno više onih drugih. A ako ste se prepoznali u nekom od ovih tipova, brzo se mijenjajte dok vas nisu etiketirali na ovaj način jer etikete se jako teško riješiti!

Autor: Tajana, Foto: Blaj Gabriel/Shutterstock