Planinarenje i zdravlje

planinarenje

Aktivnost koja uključuje vezu s prirodom, dobro društvo, čist zrak i druge blagodati za tijelo i um je – planinarenje! Planinariti sedam sati tjedno znači smanjiti mogućnost ranije smrti za čak 40 posto.

Odlazak u planinu s društvom je više od sporta. Svi planinari će se složiti da je to način života i bijeg od stresne svakodnevice, a svjež planinski zrak potiče na usvajanje zdravih navika te vam pomaže riješiti niz zdravstvenih problema i bolesti.

Ovim nenatjecateljskim sportom se mogu baviti i mladi i stari, i bolesni i zdravi te oni s malo ili puno kondicije. Težinu i ritam uspona i staza si svatko može prilagoditi sukladno vlastitim ciljevima i mogućnostima. Oni koji su u vrhunskoj formi će trčati strmim usponima, dok će oni slabije kondicije odraditi laganu šetnjicu prema vrhu, uživajući u prirodi.

Još jedna pozitivna stvar kod planinarenja je što vam ono otvara nove horizonte te vas potiče da ostvarite potencijal za kojeg možda niste ni znali da ga imate. Za ljubitelje prirode i zdravog života je ovo idealna aktivnost jer uključuje predivne krajolike, dobro društvo i brigu za vlastiti organizam.

Planinarenje je aerobna vrsta vježbanja i tu se ne treba bojati od gubitka daha jer ono ne mora biti jakog intenziteta. Aerobno vježbanje je odlično jer obogaćuje naše mišiće kisikom i poboljšava nam izdržljivost i snagu organizma.

Penjanjem na više uzvisine povećava se količina čistog, svježeg zraka, a tijelo diše sve dublje te tako tijelo ubrzava metabolizam, a to je pozitivna stvar za naš krvni tlak, srce, cirkulaciju, san, povećanja dobrog kolesterola i izlučivanja toksina. U jednom satu planinarenja ćete potrošiti 370 kalorija.

Planinarenje kao tjelovježba odlično utječe na naše kosti i zglobove. Poboljšava gustoću kostiju pa smanjuje bol od artritisa. Kako je ovo tjelovježba koja uključuje nošenje vlastite težine gdje se pritom zatežu mišići, planinarenje pomaže prevenciji razvoja osteoporoze, posebice što kroz sunčeve zrake tijelo dobiva vitamin D koje su dobre za kosti.

Autor: S.G., Foto: seyomedo/Shutterstock