Posljedice tjelesne neaktivnosti

aktivno kretanje

Opasan trend i alarmantno stanje nedovoljne aktivnosti u svijetu je nešto što uzima maha i kod nas. Četvrti vodeći čimbenik smrtnosti, poslije visokog krvnog tlaka, visoke koncentracije šećera u krvi, konzumacije duhanskih proizvoda, je nedovoljna tjelesna aktivnost, govore podaci Svjetske zdravstvene organizacije.

Manjak tjelesne aktivnosti je odgovorna za čak 6,5 posto smrtnosti u Hrvatskoj. Najviše zabrinjava podatak nedovoljnog kretanja djece i adolescenata što je čak 69 do 92 posto.

Posebno je zabrinjavajući podatak da se djevojčice u dobi od 15 godina ne kreću uopće, čak njih 92 posto je neaktivno, što će Hrvatsku smjestiti u vrlo neaktivnu populaciju, ako ju usporedimo s ostalim članicama Europske unije.

Trend porasta neaktivnosti djece i adolescenata je zabrinjavajući, neaktivnost djece se u posljednjih 10 godina povećao za 13 posto, i možemo se svi složiti – doista je vrijeme za promjene.

Tjelesna aktivnost je vrlo bitna jer ona sprječava razvoj kroničnih bolesti do 31 posto, sprječava razvoj moždanog udara, raka dojke i pluća, raka debelog crijeva, astme i dijabetesa tipa II.

Osim osobne dobrobiti za vlastito zdravlje, redovita tjelesna aktivnost je dobrobit cijelog društva jer svaki uloženi novac koji se dao za program unaprjeđenja zdravlja, na radnom mjestu će se vratiti već u prvih 16 mjeseci tog programa jer će se smanjiti račun za dane bolovanja, a produktivnost je veća.

Tjelesna aktivnost i briga o zdravlju ne bi trebao biti samo prioritet pojedinca nego cijelog društva i javno zdravstvene politike, u promociji zdravlja bi trebale sudjelovati sve akademske, lokalne i na kraju državne institucije.

Hrvati imaju znanje i sposobnost, no treba još puno raditi kako bi se potaknula aktivnost neaktivnih građana. Kada bi se svi uključili i postali aktivniji, rezultati bi bilo doista obećavajući i dugoročno pozitivni na više razina.

Autor: S.G., Foto: Maridav/Shutterstock