Kako ostati lijepa

kako ostati lijepa

Kako prirodne metode liječenja i njege tijela i duga nude mnoge načine kako pobijediti godine, ovdje ćete vidjeti savjete o tome kako kožu, kosu i oči održati lijepima na najprirodniji mogući način. Neka vam ti savjeti budu okosnica u borbi za ljepotu.

Koža starenjem prirodno gubi elasticitet i dobiva bore. Važno je jesti zdravo i ne izlagati se pretjerano suncu, no postoji još mnogo načina kako kožu održati glatkom.

Pijte mnogo vode

Voda kožu održava vlažnom i pospješuje izbacivanje štetnih toksina iz tijela. Isto tako, rabite sredstva za čišćenje kože. Dva puta na dan očistite kožu lica proizvodom koji odgovara vašem tipu kože. Neka sredstva za čišćenje kože sadržavaju i izvrsne sastojke za skidanje starih slojeva kože. Zatim na lice nanesite kvalitetno sredstvo za vlaženje kože lica ili ulje kako biste spriječili stvaranje bora. Birajte proizvode s prirodnim, ako je moguće organskim, sastojcima.

Smiješite se

Osmijeh vaše lice čini mnogo godina mlađim. Smiješite se i pokušavajte izbjegavati stres i tjeskobu pa nećete imati bore od mrštenja.

Kako starite, smanjena razina estrogena utječe na kvalitetu kose, no nije nužno da vaša kosa ostane bez sjaja, stoga rabite blage proizvode. Šamponi s natrijevim lauril-sulfatom isušuju kosu. Koristite se šamponima s eteričnim uljima te biljnim uljima ili uljima od povrća. Eterična ulja, primjerice, ružmarina ili ylang-ylanga, pospješuju rast kose. Lavanda i čajevac pomažu protiv peruti, a ulja od povrća (primjerice, soje, šafranike i kukuruza) regeneriraju kanal vlasi.

Masirajte vlasište

Masaža glave hrani korijen kose i pospješuje rast. Pijte multivitaminski i mineralni dodatak. Neka vaš multivitaminski i mineralni dodatak sadržava vitamine C, E i B te biotin, koji kosu čini zdravom.

Nedostatak hranjivih sastojaka u tijelu može izazvati probleme s očima vezane za starenje. Sjajne oči su znak mladosti.

Antioksidansi smanjuju rizik od pojave sive mrene i degeneracije makule (bolesti odumiranja stanica središnjeg dijela mrežnice). Vitamin A štiti vas od sljepoće, a lutein, vitamin C i cink pomažu ublažiti glaukom. Bioflavonoidi i selen također su važni antioksidansi koji čuvaju zdravlje očiju.

Te hranjive sastojke možete pronaći u : Vitamin A nalazimo u narančastome i žutom voću i povrću (primjerice, mrkvi, slatkom krumpiru i muškatnoj bundevi) te ribi. Vitamin C nalazi se u paprikama, kelju, jagodama, brokuli, naranči i dinji rebrači. Vitamin E nalazimo u suncokretovim sjemenkama, bademima i lješnjacima. Selen se nalazi u cjelovitim žitaricama, jajima, češnjaku i morskim plodovima. Cinka ima u kvinoji, leći i cjelovitim žitaricama, a bioflavonoide nalazimo u trešnjama, grožđu i šljivama.

Esencijalne masne kiseline pomažu ublažiti simptome sindroma suhog oka i štite od oštećenja makule (žute pjege). Najviše ih ima u ribama hladnih voda (lososu, skuši i pastrvi) te konoplji i lanenim sjemenkama.

Autor: S.G., Foto: Axl/Shutterstock