Gubitak djeteta u trudnoći

gubitak djeteta

Od prvih trenutaka trudnoće osjećate da je plod dio vas. Ta instinktivna reakcija na trudnoću znači da vas spontani pobačaj ili mrtvorođenče može dovesti do očaja. Spontani je pobačaj mnogo češći no što mislite.

Procjenjuje se da svaka četvrta žena doživi pobačaj, a svaka tristota ih doživi čak tri do četiri. Izgubite li dijete, gubitak će biti snažan i bolan. S fizičkog aspekta, tijelo je prošlo niz velikih hormonskih promjena, a psihički se odmah stvorila povezanost između majke i djeteta.

Vjerojatno ćete instinktivno željeti odmah ponovno zatrudnjeti, ali dajte si malo vremena za tugovanje. Istraživanja pokazuju da neriješena tuga može utjecati na plodnost ili vam potpuno onemogućiti da osjetite radost trudnoće.

Pobačaj je gubitak djeteta u razvoju. Liječnici taj gubitak kategoriziraju prema vremenu (stupnju trudnoće) u kojemu se dogodio. Smatra se da djeca rođena u 24. tjednu i nakon toga mogu preživjeti (uz intenzivnu njegu). Izgubite li dijete prije tog tjedna, kaže se da ste imali spontani pobačaj.

Ako je dijete izgubljeno nakon 24. tjedna, nazivamo ga mrtvorođenčetom. Važno je da nakon pobačaja svi produkti začeća (posteljica, plodna voda i gestacijska vrećica) odstrane iz maternice. Liječnici često preporučuju vađenje zaostalih produkata začeća, zahvat kojim provjeravaju je li maternica čista.

Postoje tri vrste gubitka ploda koje, strogo govoreći, nisu pobačaj jer tijelo ništa ne izbacuje spontano. No su blighted ovum ili anembrionalna trudnoća, retinirani spontani pobačaj i biokemijska trudnoća.

U anembrionalnoj trudnoći ultrazvučni pregled otkriva stvaranje gestacijske vrećice, ali nažalost, bez zametka. Retinirani spontani pobačaj događa se kad se čini kako je sve u redu, ali ultrazvučni pregled pokazuje da je, nažalost, dijete mrtvo. Ako razine hormona upućuju na trudnoću, a plod je vjerojatno umro prije usađivanja u maternicu, govorimo o biokemijskoj trudnoći.

Najčešći su simptomi koji trudnice upozoravaju da bi što moglo poći po zlu snažni grčevi u trbuhu i/ili krvarenje iz rodnice. Krvarenje može biti obilno ili se u nekoliko dana pojavi tek nekoliko kapi krvi. Ako se u bilo kojem trenutku trudnoće brinete zbog takvog čega, odmah nazovite liječnika.

Autor: S.G., Foto: Vvvita/Shutterstock