Čaj od koprive za zdravlje i ljepotu

Kopriva

Kopriva je biljka s vrlo važnim svojstvima za zdravlje. U svom sastavu ima velike količine kalija zbog kojeg djeluje diuretski te se koristi u liječenju upala mokraćnih puteva, ali i kod prevencije bubrežnih kamenaca. Sadrži i željezo te pomaže kod stvaranja crvenih krvnih zrnaca. Uz to nas štiti od slabokrvnosti i olakšava opskrbu organizma kisikom.

Čaj od koprive pročišćava krv, pa može pomoći i kod oboljenja kože, prištića i akni. Obnavlja stanice pa pomaže i kod istrošene hrskavice. Priprema se po uputama naznačenim na ambalaži, ali ako imate svježe osušene koprive možete ga spremiti tako da na jednu čajnu žličicu dodate 0,2 l vruće vode. Poklopite i ostavite na 5 do 10 minuta. Procijedite.

Brojni čajevi se koriste u liječenju raznih bolesti ili u prevenciji od njihovog nastajanja, a kopriva ima puno pozitivnih učinaka na naše tijelo, a njezino najpopularnije koristi su: koristi se kao diuretik, kod obilnih krvarenja u ženskom ciklusu, protiv alergija, kod liječenja hemeroida, za smanjenje povećane prostate, kod čišćenja ljudskog organizma,kod liječenja astme, za povećanje proizvodnje majčinog mlijeka kod dojenja, za stimulaciju rasta kose, kod liječenja nečiste kože i za liječenje artritisa.

Kopriva liječi umor, pogotovo proljetni jer je bogata mineralima i vitaminima te služi i za detoksikaciju organizma. Svojim diuretskim svojstvom ispire toksine i ostale štetne tvari iz organizma, a mineralima i vitaminima vraća tijelu energiju. Pogotovo je korisna kod liječenja anemije i povećanja proizvodnje željeza u krvi. Tada je potrebno piti jednu šalicu čaja od koprive dnevno. Diuretsko djelovanje joj je korisno jer nas rješava tegoba s mjehurom.

Ako konzumiramo ovaj čaj i više od jedne šalice dnevno radimo i veću detoksifikaciju u tijelu. Kada se tijelo očisti od toksina primijetit ćemo i poboljšanje u samom izgledu kože tj. smanjenje broja prištića i akni, a tijekom duljeg konzumiranja čaja moguće je da se koža potpuno očisti.

Za kraj ćemo spomenuti kako kopriva iznimno dobro djeluje na organizam tako što jača imunitet, ali ju trebamo konzumirati svaki dan po jednu do dvije šalice. Tako si možemo pomoći i kod sezonskih i ostalih alergija jer je dokazano da kopriva smanjuje osjetljivost na alergene. Stoga konzumirajmo koprivu i učinimo uslugu našem organizmu.

Autor: M.D., Foto: Leslie Seaton/Wikimedia