Trening s girjama

girje

Trening s girjama je u zadnje vrijeme zadobio veliku popularnost. Još se naziva i Kettlebell, a radi se o posebno dizajniranim utezima koji dolaze u više težina i pri vrhu imaju ručku kojom se lakše mogu obuhvatiti. Trening s girjama prvi puta je odrađen u Rusiji, a danas se proširio na cijelu Ameriku i Europu. S girjama je moguće odraditi aerobni i anaerobni trening te vježbe istezanja.

Različite težine girja omogućuju prilagođavanje treninga s obzirom na kondiciju i spremu. Pa tako možete trening započeti s utezima od 2 kilograma, a postupno kada ojačate, možete prijeći na one od 4, 8 ili 16 kilograma. Postoje i još neke veće težine.

S obzirom na njihov dizajn, girje možete obuhvatiti za ručku i njihati njima dalje od tijela što omogućuje još bolje rezultate od dizanja klasičnih utega. Trening s girjama ojačat će noge, ramena i leđa, a posebice su girje dobre za izradu mišića u donjem dijelu leđa.

Pokreti koje izvodite za vrijeme dizanja i rukovanja girjama mogu aktivirati sve mišiće tijela pa se tako ne radi o vježbanju samo jedne mišićne skupine, već više njih. Njima se može kombinirati trening snage i aerobni trening te tako s utezima možete postići odlične rezultate.

Smatra se da u samo pola sata vježbanja s girjama možete odraditi kvalitetan trening za sve mišićne skupine tijela. Tome je tako jer njišući girje konstantno prebacujete ravnotežu i snagu na različite dijelove tijela te tako u kratkom roku trening može zadovoljiti sve mišiće.

Isto tako u pola sata jednostavnog treninga možete obuhvatiti i snagu i kondiciju pa se ne morate posebno zamarati s time da morate odvojiti trening. Ne morate jedan dan biti usredotočeni na sprave, a sljedeći dan na trčanje. U jednom treningu, kombinirajući vježbe, vaše će tijelo dobiti i snagu i kondiciju.

Ako se upustite u ovaj zabavan, jednostavan i učinkovit trening, pripazite da ga izvodite u prisustvu stručne osobe jer bi zbog njihove težine lako moglo doći do ozljeda ako se vježbe ne izvode pravilno. Imate li zdravstvene probleme s leđima, ramenima ili nogama trebali bi izbjegavati trening s girjama!

Ukoliko želite oblikovati trbuh uz pomoć girje pogledajte video u nastavku kako bi izvodili pravilne vježbe

Autor: M.L., Foto: cherrychil/freeimages