Pjegice na licu

pjegice na licu

Pjegice na licu čine se tako neodoljive  i šarmatne svima onima koji ih nemaju, no za pripadnice ljepšeg spola čije lice je posipano ovim mrljicama one predstavljaju noćnu moru. Možda se činilo preslatko kada su bile dijete i izgledale su nježno i krhko no kao odrasle žene žele se riješiti ovih točkica.

Pjegice se zapravo mogu pojaviti na bilo kojem tonu kože i u kombinaciji sa bilo kojom bojom kose, no najčešće ih nalazimo na nešto svijetlijoj puti i djevojkama i ženama sa plavom ili crvenom bojom kose.

Gotovo u pravilu prirodne crvenokose imat će barem malo pjegica na svojoj svjetloj koži, sjetimo se samo nestašne Pipi Duge Čarape. Ljeto pjegavim djevojkama donosi još veće probleme, jer kako su pjegice nakupine melanina one pod utjecajem intenzivnog UV zračenja potamne i poveća im se broj.

Večina žena kojima pjegice na licu nisu izbljedile kako su odrastale pokušavaju ih neprestano prikriti šminkom. Ako vam je dojadilo neprestano skrivanje i žudite za sasvim ujednačenim porculanskim tenom možete iskorisitit kreme za izbjeljivanje, specijalizirane pilinge u kozmetičkim salonima koji se baziraju na fenolu ili nešto drastičnije programe koji će dati brže rezultate. Radi se o glikolnoj kiselini i podvrgavanju laserskom trtmanu uklanjanja pjegica.

Laser emitira koncentrirane svjetlosne zrake i usmjerava ih direktno na sloj epiderme u kojem se nalazi depigmentacija. Uništava je ali ne pregrijava kožu. U danima koji će uslijediti stanice koje su bile pogođene hiperpigmentacijom zamijenit će one sa normalnim pigmentom i pjegica će nestati.

Glikolna kiselina ona je koja na kožu djeluje tako da se površina kože oljušti. Nanosi se direktno na pogođene zone, ne na čitavo lice. Poželjno bi bilo u kombinaciji sa ovim tretmanom koristiti i kreme za izbjeljivanje. Biti će potrebno 10-ak tretmana kako biste postigli kožu potpuno slobodnu od pjegica.

Sve tretmane, osim naravno šminkanja, prepustite stručnjacima, i možda se napokon riješite malih napasti. No vjerujemo da to nije ni potrebno i da ste prekrasne baš ovakve sa ovim zaigranim mrljicama.

Kako se našminkati kada imate pjegice

Za sve osobe koje imaju pjegice slijedi nekoliko korisnih savjeta kako na najbolji način istaknuti ljepotu svog lica. Prije same kupovine dobro razmislite želite li malo diskretniji look, ili onaj koji više iskače.

Kod osoba s pjegicama uvijek se preporučaju lagani puderi, ili možda još bolje tonirajuće kreme. Njihova boja mora biti odabrana tako da se jednostavno stopi s vašim licem, dakle ne bi trebala biti pretamna.

Kod rumenila uglavnom se preporučaju rumenila i bronzeri u nijansi koja zapravo podsjeća na boju breskve. Osim spomenute boje okušajte se i u svim ostalim neutralnim bojama koje će na diskretni način istaknuti sve ono što treba pokazati.

Kod sjenila se uvijek prepručaju one boje koje će se razlikovati od boje vaših pjegica. Dakle pokušajte izbjegavati uglavnom zemljane tonove. Pokušajte se malo više orijentirati na boje kao što su siva, boja breskve i ljubičasta.

Boja ruža neka bude određena nijansa smeđe ili boje višnje. U slučaju da se ne odlučite ni za jedan ruž, vaše usne u svojoj prirodnoj boji isto će tako naglasiti potrebnu ljepotu i posebnost izgleda.

Kako se riješiti staračkih pjega

Sunčane i staračke pjege bezopasne su, ali estetski nepoželjan poremećaj pigmentacije. One nas čine starijima nego što u biti jesmo i zahtijevaju mnogo truda kako bi ih se uklonilo.

Prije nego odjurite u nabliži kozmetički salon kako biste se riješili nepoželjnih flekica pokušajte to učiniti s nekoliko prirodnih sastojaka. List peršina bogat je vitaminima A i C te mineralima, što ga čini uspješnim u borbi protiv pjegica.

Možete ga pripremiti kao čaj, tonik ili kao masku. Pjege će postupno izblijediti, a koža će se nahraniti i pomladiti. Sok od limuna također uklanja pjegice i različite mrlje. Dovoljno je sok nanijeti prstima na željeno mjesto i pjegice će nestati.

Lice i osjetljive dijelove poput vrata i dekoltea perite kiselim mlijekom jer laktozna kiselina djeluje kao blagi piling, a ne iritira kožu. Kiselo mlijeko možete nanijeti na tijelo i kao masku, a kožu nakon toga treba isprati mlakom vodom.

Naravno, sve nepravilnosti možete sakriti i odabirom odgovarajućeg tekućeg pudera i korektora koji će pjegice ujednačiti s ostatkom kože. Ako vam sve to nije dovoljno uvijek postoje kreme kojima možete izblijediti kožu i različiti zahvati laserom koje je nužno povjeriti stručnjacima.

Iako je kasna jesen i zima najbolje vrijeme kada bi se trebalo posvetiti otklanjanju mrljica zbog manje izloženosti suncu niti u prvim proljetnim danima uspjeh neće izostati.

 Autor: L.K., S.Š., Foto: Nata Sdobnikova/Shutterstock