Što je anaerobni trening

vježbe snage

Anaerobni trening je trening snage koji djeluje na opterećenje, naprezanje i snagu mišića. On traje tako da se mišići aktiviraju kratko u intervalima. Nakon završetka vježbanja, metabolizam još neko vrijeme ostane aktiviran. Anaerobnim treningom se radi na povećanju mišića i njihove mase što znači da će se u isto vrijeme pospješiti i bolji rad metabolizma koji će utjecati na sagorijevanje kalorija.

Anaerobni trening služi za jačanje

Važno je napomenuti da anaerobnim treningom nećete izgubiti masne naslage već ćete ojačati i povećati mišićnu masu. Masno tkivo se nalazi izvan mišića pa treningom snage radite samo na volumenu mišića, ali ne i na direktnom skidanju masnih naslaga.

Za vrijeme anaerobnih vježbi mišići koriste energiju i ne zahtijevaju puno kisika. Tijelo se koristi glikogenom proizvedenim iz jetre koji je dobiven iz šećera u krvi. Pošto su anaerobne vježbe kratke, ne oslanjaju se na kisik.

Dobrobiti anaerobnog treninga na tijelo su velike. Ojačat ćete kosti, povećati snagu mišića i njihov volumen, poradit ćete na brzini te ćete smanjiti atrofiju mišića koja je povezana sa starošću tijela. Anaerobni trening će poboljšati izdržljivost tijela i smanjiti ozljede.

Sprave i utezi

Treninzi snage uključuju razne pomoćne sprave i utege. Njihovim korištenjem ojačat ćete koštani sustav i mišiće uz njega. Tako možete izvoditi vježbe za noge, trbuh, ruke, leđa i ramena. Vježbe se izvode na spravama ili uz pomoć utega koji su veće ili manje nosivosti, zavisno od toga u kakvoj ste kondiciji i što treningom želite postići.

Anaerobni trening - utezi
Foto: Pixabay

Tempo ovisi o našoj izdržljivosti i mijenja se. U početku će on biti sigurno lakši dok će se s vremenom povećati, a vi ćete biti izdržljiviji. Trening se odvija u setovima s određenim brojem ponavljanja. Vrlo je važno kod anaerobnog treninga da se on izvodi pravilno kako bi iskoristili maksimum od vježbanja. Za početak će vam sigurno u tome najbolje pomoći trener koji će paziti da sve izvodite onako kako treba.

Vježbe snage možete izvoditi svaki dan, a bitno je da krenete polako bez previše naprezanja. S vremenom ćete ojačati i bit će vam sve lakše. U početku bi mogli osjetiti laganu bol u mišićima, ali sve je to normalno, dok se tijelo ne privikne na trening.

Anaerobnim treninzima nećete izgubiti na težini već ćete ojačati i razviti mišiće. Ali, time ćete postići brži metabolizam jer se zna da mišići mogu sagorjeti čak do 50 kalorija po jednom kilogramu u mirovanju! Uz vježbanje poradite i na zdravoj prehrani jer je to nešto što ide u korak s vježbanjem i općenito zdravim načinom života.

Autor: M.L., Foto: Pindyurin Vasily/Shutterstock