Tae Bo – spoj taekwandoa i boksa

lijepo tijelo

Tae Bo je nastao 1976. godine, a osnovao ga je Billy Blanks, sedmerostruki svjetski prvak u borilačkim vještinama. On ga je osmislio za potrebe svog treninga te je razradio klasične tehnike boksa i borilačkih vještina dodajući im plesne pokrete. Riječ je o vrsti aerobika koji je svoju veliku popularnost doživio 1990-ih. To je jedan od prvih kardio-boxing programa koji je doživio komercijalan uspjeh. Samo ime nastalo je od početnih slogova dvaju sportova koje spaja: taekwandoa i boksa.

Iako Tae Bo uključuje udarce iz karatea, nije predviđen ni za samobranu ni za borbu. Kod Tae Boa nema obaranja protivnika, hrvanja ni bilo kakve borbe. Osmišljen je kako bi povećao izdržljivost i kondiciju, spajajući klasičan fitness i glazbu. Uz plesne korake, Tae Bo sadrži i aerobne vježbe čiji je cilj ojačati sve mišiće tijela povezujući ih s osnovnom koreografijom. Vježbe viokog intenziteta povezuju kardiovaskularne vježbe, daju snagu, fleksibilnost te jačaju mišiće.

Tae Bo je usmjeren na vježbe koje spajaju um, dušu i tijelo pa je njegova prednost spajanje mentalnog i fizičkog. Prisutnost taekwandoa u Tae Bou daje samosvjest, samopouzdanje uz dodatak poznavanja borilačkih vještina. Borilačke vještine u kombinaciji s punch-boks elementima i plesom povezuju um i tijelo učeći nas fizičkoj snazi isto kao i mentalnoj koordinaciji, preciznosti te brzini.

Možda je ipak najznačajniji aspekt Tae Boa njegova učinkovitost u trošenju kalorija. Sat Tae Boa pomoći će vam da potrošite čak 500 do 800 kalorija, dok se kod klasičnog aerobika ta brojka kreće između 300 i 400 kalorija. Ako se uz to zdravo hranite, gubljenje kalorija trebalo bi značiti i topljenje masnog tkiva. Kako ujedinjuje aerobik i kardio – vježbe, najviše se masnog tkiva topi ako redovito vježbate tijekom cijelog tjedna. Tae Bo doprinosi povećanju izdržljivosti, dobitku mišićne mase ali i mase kostiju. Upravo zbog toga preporuča se kao prevencija osteoporze.

Otkrijmo što se krije iza samog naziva Tae Bo: T – total, A – awareness, E – excellence, B – body i O – obediance.

To se može prevesti kao Totalna svijest o sposobnosti ljudskog tijela. Možda je sada jasnije kako Tae Bo ne predstavlja samo fizičku aktivnost nego se iza njega krije cijela životna filozofija. Često se smatra kako će vas Tae Bo naučiti samoobrani no to nije njegov cilj. Umjesto toga, on nas uči kako stvoriti pozitivan osjećaj samopoštovanja te nam daje vještine uz koje ćemo lakše rješavati potencionalne probleme.

Želite li započeti s vježbanjem koje će biti zabavno jer vam je teretana premonotona, a istovremeno se želite dobro oznojiti i osjećati bolje? Uz Tae Bo povećat ćete kapacitet srca i pluća, gipkost, sagorjevati kalorije, smanjiti stres, a istovremeno ćete i ojačati mišiće tijela.

Autor: Anja Jakopčević, Foto: g-stockstudio/Shutterstock