Sportom protiv depresije

simptomi depresije

Depresija je stanje koje utječe na svakodnevne aktivnosti otežavajući svakodnevnu rutinu. Ako se ne krene pravovremeno s liječenjem može vas učiniti kronično usamljenima. Nekoliko je načina kako se možete boriti protiv ovog stanja. Jeste li znali da se sportom možete boriti protiv depresije?

Od depresije najčešće obolijevaju žene nakon ulaska u menopauzu jer osjećaju kao da gube ženstvenost. Kod muškaraca se može javiti kao rezultat razmišljanja o obitelji i karijeri. Slijede simptomi po kojima je moguće prepoznati jeste li depresivni:

  • Misli o samoubojstvu i smrti – dok neki razmišljaju o ranjavanju, drugi žele vlastitu smrt smatrajući kako bi svima bilo bolje bez njih.
  • Osjećaj manje vrijednosti – obično pretjerani i suprotni osjećaji od ispravnih, kada osjećate krivnju i za ono nad čim nemate kontrolu.
  • Problem s donošenjem odluka – odlučivanje oko određenih stvari može se činiti kompliciranim, budući da depresivna osoba ima problema s koncentracijom te ispravnim načinom razmišljanja.
  • Kratak fitilj – brzo izgubite živce i treba vam puno da bi se smirili.
  • Gubitak interesa za sve što vas usrećuje – u pitanju može biti neki hobi, seks ili druženje s prijateljima.
  • Osjećaj praznine i tuge – osjećaji koji su prisutni svaki dan.
  • Gubitak apetita
  • Nedostatak energije
  • Osjećaj tjeskobe
  • Zaboravljivost

Važno je prepoznati znakove na vrijeme kako bi se što prije javili liječniku i krenuli s liječenjem. Depresivno stanje se može utvrditi uz pomoć posebnih testova te nakon razgovora sa psihijatrom.

Ako imate blaži oblik već nakon dva tjedna uzimanja antidepresiva trebali bi se bolje osjećati, dok u slučajevima gdje postoji opasnost od ozljeđivanja bit će potrebna posebna terapija, a ponekad i liječenje u bolnici.

Iako pacijenti u većini slučajeva dobro reagiraju, ne postoji garancija da će se uz pomoć lijekova depresija moći izbjeći i ako se ponovno vrati. Dobro je što većina može normalno živjeti, ali samo uz redovite odlaske kod terapeuta.

Sportom protiv depresije

Svaka se osoba danas susreće sa stresom i to svakodnevno, a svatko ga doživljava na svoj način i ima vlastite mehanizme kako napuniti baterije. Stres se uglavnom doživljava kao izvor životnih problema i nešto negativno, a radi se o prirodnom i normalnom odgovoru ljudskog sustava. Stres može biti pokretač razvoja i rasta samo ako se javlja u umjerenim količinama.

U današnje vrijeme postoje brojne tehnike i metode liječenja psihičkih poremećaja, a upravo je vježbanje jedna od njih. Ideja o tjelesnom vježbanju u obliku terapije nije nova, a koristi se stoljećima u liječenju stresa.

Istraživanja su dokazala učinkovitost liječenja vježbanjem, a osim što može pomoći osobi da se nosi sa svakodnevnim stresnim situacijama, vježbanje pomaže i u prevenciji nastanka depresije kao i bilo kojeg drugog mentalnog poremećaja.

Imati potrebu za aktivnim i osobnim djelovanjem u rješavanju stresa će itekako donijeti rezultate, a treniranjem se smanjuje stres jer se smanjuje puls i krvni tlak zbog čega se programom vježbanja može smanjiti fiziološki utjecaj pojedinih stresora.

Obzirom da se danas pridaje velika važnost prikladnom tjelesnom izgledu, upravo će zbog vježbanja tijelo izgledati kako osoba želi zbog čega će se automatski osjećati bolje.

Vježbanje djeluje direktno, povećavajući izlučivanje tvari koje se luče kod promjena raspoloženja, smanjujući na taj način reakciju na stres ili povećavajući stupanj individualnog uzbuđenja.

Vježbanjem se djeluje na povećanje osjećaja efikasnosti, poboljšanje tjelesnog izgleda i smanjenje sklonosti umaranju. Osim što programi rekreacijskog vježbanja pridonose mentalnom zdravlju oni stvaraju i nove prilike za zajedničko druženje, prihvaćanje u grupi i društvene kontakte.

Terapiju vježbanjem prihvate gotovo svi pacijenti jer smatraju da je vježbanje korisno, a kako kronični umor ima štetan utjecaj na raspoloženje, vježbanjem se može djelovati na smanjivanje umaranja za vrijeme normalnog radnog dana što će na raspoloženje imati pozitivan odraz.

Trčanje je jedna od najpoželjnijih aktivnosti jer je nekompetitivna, predvidljiva, aerobna i ritmička aktivnost koja pomaže osobi da se isključi iz depresivnog razmišljanja, povećava samopouzdanje, pomaže osobi da prihvati samu sebe, pozitivno djeluje na osobnost i pridonosi samopotvrđivanju što je rezultat poboljšanja zdravstvenog i tjelesnog stanja.

Trčanje je pristupačno svim osobama jer je ekonomično, a trčati se može bilo kada i bilo gdje, bez obzira na mjesto, sate i godišnje doba.

Birajte između sportova kao što su plivanje, bicikliranje i ostalih aktivnosti koji u vama izazivaju osjećaj sreće kako za vrijeme vježbanja tako i kasnije.

Pored vježbi možete si pomoći meditacijom koja može imati važnu ulogu kod sprječavanja ponovne depresije. Ako želite znati kako se riješiti stresa i ublažiti simptome depresije pomoći će joga koja je odlična i za bolji san. Osim antidepresiva pomoći može gospina trava koja se nalazi u pilulama i čajevima te šafran koji povećava količinu serotonina.

Autor: A.Z., Foto: Charmer/Shutterstock