Čaj od peršina

čaj od peršina

Peršin je jedan od najpopularnijih začina u svijetu, lako ga je pronaći u svim prodavaonicama hrane i na tržnicama. Ipak najbolji i najzdraviji je onaj iz ekološkog uzgoja. Osim kao začin, peršin se koristi i kao biljni lijek jer pomaže otkloniti velik broj bolesti i stanja. Nerijetko se priprema i čaj od peršina čija se ljekovitost mora naglasiti kako bi se koristio još više.

Peršin krase tamnozeleni listovi ugodnog mirisa prepuni eteričnog ulja. Riječ je o dvogodišnjoj biljci koja se uzgaja u svim dijelovima svijeta. Najčešće se koristi kao začin i to u juhama ili kao dekoracija za brojna jela, primjerice za rižota. Prije mnogo godina, divlji peršin bio je hrana dinosaurima, ali i drugim mesojedima i biljojedima jer se sastoji od velike količine proteina i masti.

Čaj od peršina se od davnina koristi za izbacivanje viška tekućine iz tijela, kod detoksikacije tijela te za čišćenje bubrega.

Peršin kao lijek

Peršin se od davnina smatra prirodnim lijekom prepunom vitamina i minerala. Ovaj eliksir mladosti bogat je vitaminima C, E i A koji pomažu ojačati imunitet, poboljšati pamćenje i učiniti kosu zdravijom i ljepšom. Peršin je prava mala riznica bakra koji je važan za zdravlje kostiju i zuba. Od ostalih minerala ističu se još magnezij, mangan, željezo, kalij i kalcij. Čestim konzumiranjem peršina popravlja se krvna slika te dolazi do boljeg imuniteta, jačih kostiju te regeneracije hrskavice i ligamenata.

Čaj od peršina najčešće se koristi kod problema s urinarnim traktom, odnosno s infekcijama jer uspješno prirodno liječi infekciju nastalu E.Coli.

Dobrobiti čaja od peršina

Konzumirate li često čaj od peršina očekujte brojne velike dobrobiti na zdravlje, a između ostalog on:

  • uklanja kolesterol
  • liječi anemiju
  • liječi reumatoidni artritis
  • pomaže u oporavku od prehlada i virusa
  • ublažava menstrualne grčeve
  • pomaže kod oporavka od poroda
  • smanjuje krvni tlak
  • ima antioksidativno djelovanje
  • pomaže kod mršavljenja

Priprema čaja od peršina

Od peršina se može napraviti čaj tako da se zakipi pola litre vode u koju se doda svježi peršin koji se ostavi kuhati u kipućoj vodi oko 5 minuta. Nakon toga se listovi peršina izvade iz vode, a voda se ostavi da se ohladi.

Čaj od peršina se može piti hladan ili topao, a može se piti u bilo koje doba dana.

Zahvaljujući njemu mogu se izgubiti suvišni kilogrami tako da se pije u većim količinama kako bi se potaknulo češće mokrenje. Dobar je i za čišćenje organizma od raznih toksina.

Čaj od peršina se ne preporučuje piti prije spavanja jer potiče mokrenje pa postoji mogućnost da ćete se stalno dizati na toalet. Popijte zadnju šalicu čaja pet sati prije odlaska na spavanje. Pijete li čaj od peršina u velikim količinama, pijte ga tjedan dana pa potom napravite pauzu u istom takvom trajanju. Čest odlazak na toalet može dovesti do velikih gubitaka elektrolita, minerala i vitamina topivih u vodi.

Iako biljka i biljni lijekovi ako se konzumiraju u velikim količinama mogu imati neželjene nuspojave stoga valja biti oprezan. Uvijek se držite uputa koje se nalaze na pakiranju, a posebnu pozornost na to trebale bi obratiti trudnice i dojilje. Jako velike količine ovog čaja mogu dovesti do pobačaja.

Velike količine čaja od peršina mogu uzrokovati i osip po tijelu te veliku osjetljivost na sunčeve zrake.

Nemojte se začuditi i preplašiti ako se pojavi i glavobolja. Do glavobolje može doći u početku, kada počnete konzumirati čaj od peršina. S vremenom se tijelo navikne pa glavobolje prolaze.

S obzirom na to da postoji i opasnost od oštećenja bubrega pijete li ga dugo i u velikim količinama, preporučuju se pauze.

Uvijek je potrebno birati peršin koji ima lišće tamno zelene boje, a izbjegavati grane žućkaste boje koje su uvenule jer to znači da su oštećene i stare.

Višak peršina se može osušiti tako da se nasjecka i ostavi na čistoj kuhinjskoj krpi. Kada se peršin osuši potrebno ga je spremiti u zatvorenu bočicu na suho, tamno i hladno mjesto.

Peršin je pogodan za korištenje u svim jelima od žitarica, povrća, juha i salata. Svježi je uvijek bolji od suhog, a suhi peršin je najbolji iz organskog uzgoja.

Svježi peršin se pohranjuje u hladnjak, najbolje u plastičnu vrećicu, a uvenuli peršin je potrebno pošpricati s malo vode prije nego se stavi u hladnjak. Peršin se za zimu može i zamrznuti, ali će izgubiti hrskavost, no zadržat će svoj okus.

Autor: M.L., Foto: Llez/Wikimedia Commons