Prehrana za bubrežne bolesnike

zdravlje bubrega

Kako bi bubrezi bili zdravi potrebno je piti dovoljno tekućine, a osim tekućine za zdravlje bubrega potrebno se zdravo i pravilno hraniti. Ako su bubrezi oštećeni potrebno je uvesti dijetu kojom će se kontrolirati unos fosfora i proteina u prehrani i kojom će se ograničiti unos kalija i natrija. Slijedi prehrana za bubrežne bolesnike.

Hrana za bolesne bubrege

Znate li kakva je prehrana za bubrežne bolesnike? Fosfor treba ograničiti jer kada su bubrezi oštećeni oni ne mogu odstraniti dovoljnu količinu fosfora koja se nalazi u krvi, a upravo ta količina može uzrokovati izlazak kalcija iz kostiju što uzrokuje njihovo slabljenje.

Namirnice bogate fosforom su: grahorice, orašasti plodovi, mliječne prerađevine i grašak, a fosfor je pronađen i u tekućinama poput coca cole, kakaa i pive.

Ponekad je potrebno ograničiti i količinu kalija u prehrani kako ne bi došlo do prevelike doze kalija u krvi. Kalij se može pronaći u povrću i voću, pa je potrebno ograničiti takvo voće i povrće koje u sebi sadrži visoke razine minerala.

Žitarice imaju dosta fosfora i niskokvalitetnih proteina zbog čega bi se trebale izbjegavati ili se jesti u manjim količinama. Ovdje se konkretno misli na muesle, muffine, energetske pločice sa žitaricama, smrznute ili dehidrirane gotove obroke, konzervirane obroke i određene vrste krekera i kruha.

Visoke količine fosfora i kalija se mogu pronaći u namirnicama kao što su: pire krumpir i kuhani krumpir, kuhane ili svježe gljive, gusti umak od rajčice, pečeni krumpir, kuhani špinat, slatki krumpir i čips.

Proteine treba ograničiti kako bi se smanjile količine otpadnih tvari u organizmu. Natrij treba ograničiti na količinu soli, a visoku količinu natrija ima konzervirana hrana, zasoljene grickalice i juhe, kuhinjska sol, mesne prerađevine kao kobasice i salame, zasoljene grickalice.

Sirevi i meso koji su bogati natrijem su: sušena govedina, puretina, slani sirevi, fosfor, kobasice, šunka, piletina, konzervirana riba. Svježe povrće koje ima nisku količinu natrija su: sirovi kupus, sve vrste salate, alfa klice, kelj i zelena paprika zbog čega se te namirnice preporučuju konzumirati.

Srednja količina kalija se nalazi u: brokuli, luku, sirovom celeru, sirovom špinatu, šparogama, cvjetači, sirovoj mrkvi i gljivama. A visoke količine kalija se nalaze u: kuhanom celeru, rajčicama, artičokama, avokadu i soku od rajčice zbog čega ih se savjetuje izbjegavati.

Kako bi se što prije izliječili pokušajte s dijetom za bubrežne bolesnike.

Bolesti bubrega

Jeste li znali da kronična bolest bubrega koja se ne liječi može dovesti do zatajenja bubrega? U pitanju su simptomi koji ponekad mogu proći neprimijećeno, a zbog je potrebno obratiti više pozornosti na promjene koje se događaju u organizmu.

Pored bolova u bubregu postoje i drugi znakovi. Slijede najčešći simptomi koju upućuju na bolest bubrega:

  • Gorak okus u ustima – da nešto nije u redu s radom bubrega može ukazati i okus metala u ustima, a koji se javlja kao rezultat uremije ili viška otpada u krvotoku. Kod zdravih osoba amonijak se pretvara u ureu i iz tijela izlazi pomoću mokraće. Kako se loš dah koristi da bi se utvrdila bolest, liječnici obično znaju tražiti amonijak ne bi li potvrdili oštećenje jednog ili oba bubrega.
  • Bolovi u leđima i nogama – bolovi u gornjem dijelu leđa i u nogama jedan je od najčešćih simptoma, a ako se bol osjeća na jednoj strani, to znači da je u pitanju samo jedan bubreg. Bolovi su rezultat nemogućnosti bubrega da izbace višak tekućine, a zbog čega dolazi do oteklina na stopalima, licu, nogama, gležnjevima i rukama.
  • Mučnina – povećana količina otrova i soli može dovesti do gubitka kilograma te osjećaja mučnine. U težim slučajevima može se javiti i povraćanje.
  • Kožne bolesti – zbog nakupljene količine otrova mogu se pojaviti akne, osip po tijelu, crvenilo i svrbež. Zdravi bubrezi mogu ukloniti toksine iz urina, a oni koji ne mogu normalno raditi, nisu u stanju eliminirati višak soli.
  • Otekline – kako bubrezi ne mogu normalno raditi te izbacivati višak tekućine iz tijela, ona se počine skupljati te uzrokovati otekline na raznim dijelovima tijela. Edem koji se javlja na nogama poznat je i pod nazivom nefroza.
  • Umor – kod zdravih bubrega proizvodi se dovoljna količina eritropoetina, koji javlja crvenim krvnim stanicama da mozgu i mišićima šalju kisik. Bez dovoljne količine spomenutog hormona osjećat ćete konstantan umor te imati pojačanu potrebu za spavanjem. Mnogi koji imaju problema s radom bubrega obično primijete nedostatak energije. Poremećaj u radu bubrega može dovesti i do anemije koja će se pogoršavati kako će bolest napredovati.
  • Problemi s mokrenjem – jedna od uloga bubrega je da proizvode urin kako bi mogli filtrirati otpad koji se nalazi u tijelu. Kada bubrezi ne rade kako treba povećava se potreba za uriniranjem. Možete osjetiti čestu potrebu za mokrenjem u velikim količinama, prilikom čega se javlja velik pritisak na mjehur. Pored učestale potrebe za mokrenjem promijenit će se i boja urina, koji može imati boju šampanjca.

Čuvajte svoje zdravlje i ako osjetite da nešto nije u redu s bubrezima, javite se svom liječniku kako bi mogli krenuti s liječenjem.

Autor: A.Z., Foto: Lisa S./Shutterstock