Prirodno liječenje urtikarije

prirodno liječenje urtikarije

Urtikarija je alergijska reakcija u obliku bijelih ili crvenih točkica do kojih dolazi zbog otpuštanja histamina iz stanica. Uzrok alergijske reakcije može biti virusna infekcija, sunčeva svjetlost, lijekovi, pritisak i toplina. Kako je sve više onih kod kojih se može pojaviti alergija, dobro je znati da postoji prirodno liječenje urtikarije.

Mnogi su više puta postavili pitanje kako se riješiti alergije želeći tako osigurati bolju kvalitetu života i ne razmišljati o brojnim alergijskim reakcijama. Budući da je urtikarija jedan od oblika alergije, ovo pitanje odnosi se i na nju.

Kako bi što prije uklonili crvene točkice po tijelu, možete pokušati s nekoliko prirodnih metoda. Kopriva je jedna od biljki koja se našla na popisu ljekovitih trava kao prirodna alternativa antihistaminicima.

Bilo da svaki dan pijete kapsule od 400 mg ili pojedete skuhanu koprivu, učinak će biti isti, a to je čista koža bez ružnih tragova bijelih i crvenih točkica. Odlučite li ubrati svježe listove koprive bilo bi dobro imati rukavice, duge hlače i majicu dugih rukava kako se ne bi opekli.

Prirodno liječenje urtikarije je očito moguće, a kopriva nije jedina biljka koja će pomoći. Na popisu ljekovitih namirnica nalazi se odoljen i kamilica. Jedna i druga biljka imaju sedativno djelovanje, što je dobro jer pomažu pobijediti stres te izliječiti urtikariju.

Stres je još jedan od uzročnika alergije i ako želite biti sigurni da ćete se moći riješiti negativne energije, bilo bi dobro odlučiti se za metode opuštanja poput joge i meditacije.

Možete skuhati čaj od kamilice tako što ćete jednu malu žlicu sušenih cvjetova dodati u šalicu vruće vode, namakati nekoliko minuta, procijediti i zatim popiti.

Pomoći će i esencijalne masne kiseline koje se nalaze u svježoj tuni, lososu te u kapsulama ribljeg ulja od 1000 mg. Nećete pogriješiti ni ako se odlučite za kapsule s vitaminom C od 1000 mg. Ovdje treba biti oprezan i ne pretjerati s količinom jer možete dobiti proljev.

Urtikarija uglavnom nije opasna i obično prođe za nekoliko dana, ali ako se dogodi da se osip pojavio oko usana ili očiju te stvara probleme s disanjem, potrebno je odmah kontaktirati liječnika jer je moguće da se radi o anafilaktičkom šoku. U tom trenutku se stvara edem koji može dovesti do prestanka disanja.

Svi koji imaju problema s kroničnim oblikom urtikarije i kojima ne odgovara umjereno liječenje, svog liječnika mogu zamoliti da im propiše oralne kortikosteroide. Lijekovi koji mogu uzrokovati pojavu alergije su ibuprofen, aspirin te brojni protuupalni lijekovi.

Autor: S.Š., Foto: Imcsike/Shutterstock