Slani okus prema ayurvedi

slani okus

Za sol se smatra da negativno utječe na zdravlje jer uzrokuje visoki krvni tlak, izaziva srčane probleme i povećava rizik od raka. Takva razmišljanja ne čude obzirom da se ne pazi na kvalitetu soli koja se unosi u organizam. Ali što znači slani okus prema ayurvedi?

Prehrana prema ayurvedi

Prema ayurvedi hrana se sastoji od šest okusa koji se dijele na gorki, kiseli, ljuti, slani, trpki i kiseli okus. Svaki od okusa ima drugačije djelovanje na zdravlje, a kako ni s jednim nije dobro pretjerivati treba pronaći način ih ravnomjerno uvrstiti u prehranu. Kako svaki okus drugačije djeluje na došu, to znači da hranu treba birati prema tome koji ste tip, Kapha, Pitta ili Vata doša.

Kapha doša je kombinacija vode i zemlje, a odlikuje se jakom otpornošću tkiva i snagom. Pored toga što pruža energiju srcu i plućima, omogućuje normalan rad svih organa. Oni koji pripadaju ovoj doši imaju široka ramena i teške kosti. Koža je svijetla, kosa gusta, a oči plave ili tamne boje. Svi koji pripadaju kapha doši trebali bi birati tople i lagane namirnice te smanjiti slatke, slane i kisele okuse.

Pitta doša se sastoji od vatre i vode. Glavne lokacije u tijelu su tanko crijevo, želudac, znoj i slezena. Svi koji pripadaju pitti imaju jaku probavu, vole slatkiše i ne umaraju se lako. Koža im je crvenkasta, oči sive, smeđe ili zelene.

Da bi ovaj tip doše bio u ravnoteži treba se osloniti na proizvode poput kozjeg mlijeka, sira, kravljeg mlijeka i nesoljenog maslaca.

Vata doša se smatra najsnažnijom došom jer predstavlja energiju. Sastoji se od zraka i etera, a kako se bez nje pitta i kapha ne mogu kretati, ona je vođa svih doša. Takve su osobe vitke i kreativnog uma te hladne i suhe kože. Njima najviše odgovaraju namirnice poput korijandera, kurkume, šparoga, tikvica i orašastih plodova.

Gorki okus se sastoji od zraka i etera. Smanjuje pittu i kaphu te povećava vatu. Pomaže očistiti organizam, stimulirati rad probave te poboljšati rad jetre. Možete ga pronaći u zelenom povrću te raznim začinima.

Trpki okus se sastoji od zraka i zemlje, a pored toga što smanjuje pittu i kaphu ujedno povećava vatu. Lagan je i suh te zaustavlja krvarenje i proljev. Moguće ga je pronaći u mahunarkama, žitaricama i čaju.

Ljuti okus je sastavljen od vatre i zraka. Smanjuje kaphu i povećava vatu i pittu. Pored toga što ubrzava metabolizam ujedno utječe na povećanje apetita. Nalazi se u crvenom luku, češnjaku i crnom papru.

Slatki okus smanjuje vata i pittu te povećava kaphu. Sastoji se od zemlje i vode i pomaže održati zdravlje zglobova te potaknuti život. Ima ga u voću, žitaricama i mliječnim proizvodima.

Kiseli okus smanjuje vatu i povećava kapha i pittu. Sastoji se od zemlje i vatre i pomaže potaknuti probavu. Ima ga u alkoholu, kiselom povrću i proteinima.

Slani okus

Sol koja se u današnje  vrijeme prodaje u dućanima je nezdrava jer predstavlja čisti natrijev klorid, a u kemijskom procesu prerade gubi sve vrijedne minerale i uništava se njezina izvorna struktura. S druge strane nerafinirana i prirodna sol koja ne prolazi kemijsku preradu sadrži vrijedne minerale.

No prema ayurvedi sol je neophodna za ljudsko zdravlje, a u malim količinama je u potpunosti zdrava. Ljekovita svojstva soli su:

  • pospješivanje eliminacije toksina
  • ovlaživanje i podmazivanje tkiva organizma
  • sprečavanje grčeva
  • poboljšanje metabolizma
  • čišćenje organizma
  • poboljšavanje okusa hrane
  • poboljšanje probave i apetita
  • regulacija krvnog tlaka

U psihološkom smislu sol u umjerenim količinama podiže samopouzdanje, entuzijazam, duh, hrabrost i zainteresiranost za svijet oko nas. Ukoliko se jede hrana bez soli u roku od samo mjesec dana može se pojaviti depresija, umor, tupost i gubitak kreativnosti.

Čak i nerafinirana i prirodna sol može biti štetna za zdravlje, a povišeni unos soli se povezuje s razvojem osteoporoze, povišenim tlakom i bolestima bubrega. Prekomjernim unosom soli u organizam mogu se stvoriti problemi poput brojnih kožnih bolesti, upalnih ulcera i procesa, prijevremenog starenja vlasišta i kože te kardiovaskularnih bolesti.

Nikome ne odgovara ista dijeta ili isti lijek, a kombiniranjem šest okusa ovisi o tipu tijela osobe. Slani okus se sastoji od elemenata vode i vatre i ima masnu, vruću i vlažnu prirodu zbog čega se ne preporučuje pitta i kapha tipovima, koji bi sol trebali unositi u organizam u manjim količinama.

Vata tipovima se preporučuje unos soli u organizam, ali se savjetuje da se uvijek koristi nerafinirana prirodna sol koja je zdrava. Najzdravije prirodne i nerafinirane soli su himalajska, prirodna morska, keltska i crna sol.

Sve te soli mogu pomoći tijelu vratiti izgubljene minerale, koji se gube putem znojenja i kroz fizičke aktivnosti. Prirodne nerafinirane soli su najpogodnije za unos spojeva jer sadrže sve potrebne minerale za jednu osobu u svom neprerađenom i izvornom obliku.

Autor: A.Z., Foto: The Photographer/Wikimedia