Kiseli okus prema ayurvedi

kiseli okus u šipku

Hrana se prema ayurvedi sastoji od šest okusa koji se dijele na slatki, kiseli, trpki, slani, ljuti i gorki okus, a svaki od njih ima različito djelovanje na zdravlje osobe kao i posebna svojstva. Rasa označava okus, a predstavlja osjećaj zadovoljstva i esencija neke stvari. Otkrijte koliko je važan kiseli okus prema ayurvedi te gdje se sve može pronaći.

Ayurvedska prehrana

Izlječenju pridonose svojstva samog okusa i osjećaj zadovoljstva. Pranu potiče okus, a prana potiče probavnu vatru. Ukoliko okus hrane nije odgovarajući neće se moći probaviti probavna vatra.

U tom slučaju hranjivi sastojci ne mogu dospjeti do organa, a neprobavljena hrana u organizmu stvara toksine. Iz tog razloga se ayurvedsko kuhanje smatra pravom vještinom u kojoj se spaja prava količina začina i sastojaka za pravi okus.

Prema ayurvedi se svaki od okusa sastoji od nekoliko komponenata i ima utjecaj na probavu. Takav utjecaj je poznat i kao virya.

Dok hladna virya može smanjiti probavnu vatru, hrana koja sadrži vruću viryu može povećati probavnu vatru. Ayurveda koristi još jedan termin poznatiji kao vipak. U pitanju je okus koji ima dulji utjecaj na tijelo dok ostali okusi mogu olakšati tijelo i nakon nekog vremena rezultirati gubitkom kilograma.

Kako je za bolje zdravlje organizma važno postići ravnotežu doše, dobro je znati jeste li Kapha, Vata ili Pitta doša. Svaka od doša ima namirnice koje joj najviše odgovaraju i zahvaljujući kojima će postignuti potrebnu ravnotežu.

Vata doši najviše odgovaraju teške i masne namirnice te kuhano povrće. Umjesto obrađenih namirnica trebali bi više koristiti ghee te bademovo mlijeko kao zamjenu za kravlje mlijeko.

Smatrate li da pripadate pitti trebali bi konzumirati hladna pića s gorkim i slatkim okusima. Na jelovniku bi se trebalo naći kozje mlijeko, nesoljeni maslac te domaći jogurt.

Prehrana za kapha došu podrazumijeva lagane, tople i suhe namirnice. Treba smanjiti slatke, slane i kisele okuse, obogatiti jelovnik varivima i juhama i dodati suncokretovo, maslinovo ulje i ghee.

Svaki od šest okusa (trpki, slani, kiseli, ljuti, gorki i slatki) ima posebne osobine ili gune. Njihov okus može biti suh, mokar, lagan ili težak. Spomenute osobine će odrediti okus hrane koji će imati utjecaj na organizam bilo da se radi o kratkoročnom ili dugoročnom periodu.

Ljuti okus prema ayurvedi je važan jer pomaže ubrzati rad metabolizma te izbaciti štetne tvari iz organizma. Najviše ga ima u đumbiru, češnjaku i crnom papru.

Gorki okus nije samo lagan i suh, poput drugih okusa isto tako ima određene prednosti za zdravlje. Ne samo što pomaže radu jetre, nego i utječe pozitivno na izgled kože. Želite li prehranu obogatiti gorkim okusom posegnut ćete za namirnicama poput zelenog povrća i začina.

Slani okus je težak i vruć i odličan je za bolji rad probave te čišćenje organizma od otrova. Prisutan je u morskoj hrani, kamenoj soli i u mineralima.

Trpki okus je lagan i hladan, a pored toga što ima antiupalna svojstva, dobar je i za čišćenje krvi te zaustavljanje krvarenja.

Slatki okus je hladan i uljast te poput drugih ima prednosti za zdravlje. Pored toga što može obnoviti živce, ujedno čuva zdravlje zglobova. Nalazi se u žitaricama, mliječnim proizvodima, povrću i voću.

Kiseli okus

U zapadnjačkom društvu je uništen koncept ravnoteže okusa s necjelovitom i umjetnom hranom koja je najveći uzrok raznih bolesti. Kada se razumije utjecaj okusa na metabolizam i doše može se birati hrana koja ima najbolji utjecaj na misli, tijelo i emocije, a na taj način se pak u ravnotežu dovodi cijeli organizam. Zapadnjačka kuhinja sadrži previše slanog, slatkog i kiselog okusa zbog čega su osobe sebične, pohlepne i nezadovoljne.

Kiseli okus se sastoji od elemenata vatre i zemlje, a ima zagrijavajuća svojstva. Kiseli se okus nalazi u namirnicama kao što su: kiseli kupus, sir, jogurt, meso i kiselo vrhnje, ocat, paradajz, naranča, ribizli, limun, kivi, jagode, hibiskus i šipak.

Ljekovita svojstva kiselog okusa su:

  • stimuliranje apetita
  • zdravlje srca
  • pomoć dobivanja na težini kod mršavijih osoba
  • poticanje procesa probave
  • poboljšanje rada mozga
  • čišćenje organizma
  • sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka

Kombiniranje okusa prema ayurvedi je individualno, a ovisi o tjelesnom tipu osobe. Ako je osoba primjerice vata tip kiseli okus je dobar za nju. S kiselim okusom ne bi smjele pretjerivati osobe koje su kapha ili pitta tip.

Pretjeranim konzumiranjem kiselog okusa može doći do disbalansa pitta doše, pretjeranog znojenja i žeđi, lošeg djelovanja na zubnu caklinu i poticanja stvaranja čirova i ulcera. Višak kiselosti u organizmu može izazvati anemiju, hemeroide, vertigo i poremećaj vida, a može potaknuti i razvoj različitih vrsta kožnih bolesti.

Autor: A.Z., Foto: Valentyn Volkov-5/Shutterstock