Čaj od sljeza

bijeli sljez

Sljez je biljka koja se kao lijek koristi od davnina, a iako su jestivi svi dijelovi najčešće se koriste list i korijen. Bogat je mineralima te pektinom i taninom, a čaj od sljeza se koristi za liječenje dišnih tegoba.

Biljka potječe iz Afrike, a Egipćani i Rimljani su je koristili kako bi nadoknadili nedostatak povrća. Danas raste i u drugim dijelovima Europe i sve je više onih koji posežu za ovim lijekom.

Postoje razne vrste čajeva i svaki od njih ima svoju funkciju pa tako i sljezov čaj koji je najpoznatiji po blagotvornom učinku na bronhitis. Pomoću njega možete ublažiti bolove u grlu te isprati začepljen nos. Savjetuje se i kao lijek za bolno mokrenje, a mnogi ga kombiniraju s drugim korisnim biljkama poput kamilice.

Čaj od sljeza

Možete ga koristiti za hidratizaciju iziritirane i suhe kože te za liječenje čireva. Čaj je koristan za sve koji imaju problema s bubrežnim kamencima budući da može smanjiti negativan utjecaj koji kamenac ima na tijelo.

Poznat je i kao lijek za probavne smetnje poput peptičkog ulkusa i gastritisa. Pokazalo se da konzumiranje čaja može povećati proizvodnju mlijeka kod dojilja, ali prije nego se odlučite na stari recept potrebno je savjetovati se s liječnikom.

Želite li pripremiti čaj bit će vam potrebne 2,5 žlice korijena sljeza koje ćete preliti s 3 dcl hladne vode. Pričekajte da prođu 2 sata kako bi se prikupila dovoljna količina sluzi. Nakon toga podgrijte čaj i dodajte malo meda. Ako koristite vrećice, u šalicu vruće vode stavite jednu vrećicu čaja i pustite da odstoji 10 minuta.

Budući da je dovoljno blag možete ga dati i maloj djeci koja imaju začepljen nos. Ako niste sigurni uvijek se možete savjetovati sa svojim liječnikom ili pedijatrom.

Bijeli sljez

Postoje crni i bijeli sljez, a svaki od njih ima brojne prednosti za naše zdravlje. Bijeli sljez je trajnica koja najviše raste na vlažnom tlu u nizinama. Cvjetovi se beru od lipnja do kolovoza.

Iako se ljekovitim smatraju cvjetovi, listovi i korijen, u medicini se obično koriste list i korijen, budući da se u listu pored sluzi nalaze minerali i flavonoidi, a u korijenu biljna sluz. Dok se listovi beru nakon što biljka ocvate, korijen se vadi u jesen ili rano proljeće. Korijen se prvo iskopa, očisti od trulih dijelova i opere.

Unutar bijelog sljeza nalaze se mineralne soli, masno ulje, škrob, tanin, pektin i šećer zahvaljujući kojima se upravo ova biljka najviše koristi za liječenje urinarnog, probavnog i dišnog sustava. Bijeli sljez je moguće pronaći u brojnim ljekovitim mastima koje se koriste za liječenje varikoznih vena te čireva.

Ako imate problema s kašljem možete upotrijebiti čaj od bijelog sljeza, koji pomaže kod tegoba kao što su:

  • proljev – čaj od đumbira dokazano djeluje kod proljeva i mučnine. Stavite 2,5 žlice svježeg korijena đumbira i ostavite 15 minuta u vrućoj vodi te procijedite. Korijander je još jedna biljka koja se pokazala korisnom za liječenje probavnih smetnji poput proljeva. Najbolje je koristiti suhi korijander.
  • upala debelog crijeva – pomoći mogu i biljke koje se inače koriste za liječenje proljeva, a jedna od njih je hajdučka trava ili stolisnik. Budući da hajdučka trava ne može sama izliječiti tegobe, bilo bi dobro koristiti i druge ljekovite trave od kojih će svaka doprinijeti ublažavanju simptoma.
  • bronhitis – pored sljeza možete upotrijebiti i češnjak kao jednu od najzastupljenijih biljki na svijetu. Nije dobar samo za liječenje bronhitisa nego i za jačanje imuniteta te smanjenje kolesterola. Dovoljna su 2 češnja češnjaka kako bi potaknuli rad cijelog organizma.
  • povraćanje s proljevom kod male djece – pomoći mogu razne ljekovite biljke, a osim sljeza tu je i čaj od hrastove kore koji će na sebe vezati viruse dok će tanin zaustaviti proljev. Komorač je još jedan prirodni lijek koji pomaže kod grčeva, bolova u želucu te nadutosti.

Crni sljez

Crni sljez je jednogodišnja ili višegodišnja biljka koja može narasti do 80 cm. Cvjetovi su plave do ružičasto- crvene boje. Raste na poljima kao korov na zapuštenim mjestima te uz puteve i kuće.

Mogu se upotrijebiti nezreli plodovi, cvijet, korijen i listovi. Nezreli plodovi se mogu jesti kuhani u marinadama ili varivima te sirova. Cvjetovi se beru po suhom vremenu i mogu se stavljati u razne salate. Koriste se za smirivanje probavnog trakta te upaljene sluznice usne šupljine.

Korijen je zbog sluzi odličan kao ekspektorans, što znači da pomaže liječiti kašalj, upale sluznice grla i drugih dišnih infekcija.

Mladi se listovi mogu iskoristiti za pripremu variva, a budući da su bogati kalcijem, vitaminom C, željezom i karotinom bilo bi dobro kada bi ovu namirnicu uvrstili na svoj jelovnik.

Odličan je za liječenje probavnih tegoba, a najviše se koristi upravo čaj od crnog sljeza koji se može pripremiti kao i čaj od bijelog sljeza. Treba izbjegavati kuhanje cvjetova i listova kao i parenje vrućom vodom.

Crni sljez možete koristiti za liječenje:

  • Slabog imuniteta respiratornog sustava
  • Upale crijeva
  • Seboreju – kroničnu upalu kože koja se najčešće javlja na mjestima gdje su najbrojnije žlijezde lojnice. Iako ne utječe na sveukupno zdravlje može biti jako neugodna.
  • Problema sa zatvorom

Bilo da imate problema s dišnim sustavom ili se borite s crijevnom virozom dobro je znati kako postoje prirodni lijekovi koji će vam pomoći da što prije zaboravite na tegobe.

Autor: S.Š., Foto: Alberto Salguero/Wikimedia Commons