Voda u koljenu – 5 uzroka i kako liječiti ovaj problem?

bol u koljenu

Voda u koljenu je jedan od najčešćih simptoma kod onih koji imaju problema s koljenima, a označava stanje kada se zbog nakupljene tekućine u mekotkivnim područjima oko zgloba ili u samom zglobu pojavi oteklina.

Bolovi u koljenu

Povremena bol u koljenu nije nešto što bi vas trebalo uznemiriti obzirom da je u pitanju zglob koji podnosi svakodnevno opterećenje. Ako je u pitanju povremena bol postoje vježbe kojima si možete pomoći, a to su:

 • Vježba za mišiće na koljenima – za bolji osjećaj najbolje je pokušati s planinarenjem, vožnjom na biciklu i čučnjevima.
 • Vježbe za razgibavanje koljena – važno je odlučiti se za razgibavanje koje ne predstavlja veliko opterećenje.

Za ublažavanje bolova neki će se poslužiti štapovima za hodanje s kojim će prebaciti dio opterećenja s koljena na ramena i s nogu na ruke. Tako će se rasteretiti koljeno.

Kada su u pitanju kronični bolovi neki će posegnuti za lijekovima protiv bolova te za kremama i gelovima.

Oni koji imaju bolove zbog naglih promjena obično imaju skakačko koljeno kada se bol javlja na prednjem dijelu koljena.

Ono što možete učiniti je da smanjite opterećenje na koljenu, a tu vam mogu pomoći stabilizatori, mideri, bandaže za koljena ili platneni zavoji.

Ako još niste imali problema s bolnim koljenima važno je da prije svake vježbe dobro razgibate mišiće, jer svaki nagli pokret u vožnji biciklom, trčanju ili skakanju može dovesti do problema sa zglobovima.

Mnogi će posegnuti za alternativnim metodama u obliku tretmana istezanja ili masaže i to samo na određenim mjestima bez injekcija, gelova i drugih lijekova. Najvažnije je da odmah krene tražiti uzrok problema kako bi se što prije riješili bolova u koljenu.

Bolovi su obično znak da cirkulacija ne radi kako treba i da je smanjena ishranjenost zglobova te održavanje kvalitete hrskavice, što umjesto održavanja dovodi do trošenja.

Voda u koljenu: Mogući uzroci

voda u koljenu
Foto: Shutterstock

Do otekline nastale vodom u koljenu može doći zbog nekoliko razloga:

 1. Pojačano lučenje tekućine u zglobu – što može nastati i kao posljedica blaže traume prilikom čega se javlja upalni proces i voda u koljenu.
 2. Udarac u čvrste ili mekane strukture zgloba – ili kao rezultat distorzije. Može doći do puknuća jedne ili nekoliko krvnih žila nakon čega krv ulazi u zatvoreno područje na zglobu. Postoji još jedan razlog, a to su degenerativne promjene na kostima i hrskavici.
 3. Višak kilograma – pored toga što može dovesti do kardiovaskularnih problema, isto tako može utjecati na zglobove i kosti. Prevelika težina izazvat će pritisak na zglobove, a prilikom čega mogu nastupiti lakše ozljede te deformacija kosti i zglobova, a naposljetku i voda u koljenu.
 4. Vježbanje – iako je aktivnost važna za bolje zdravlje organizma, bavljenje sportovima poput gimnastike i košarke može dovesti do ozljeda zbog kojih će se pojaviti voda u koljenu.
 5. Starenje – s godinama organizam radi sporije i dolazi do slabljenja mišića. Kod nekih će se javiti i artritis.

Simptomi vode u koljenu

Postoje simptomi po kojima ćete moći prepoznati da se nalazi voda u koljenu, a to su:

 • Bolovi u koljenu – od slabijeg do jačeg intenziteta, a koji se javljaju za vrijeme korištenja koljena bilo da je u pitanju hodanje ili stajanje.
 • Krutost – kao rezultat oticanja može doći do nemogućnosti savijanja koljena.
 • Otečenost – ili oteklina koja se javlja na području iznad koljena.

Liječenje vode u koljenu

voda u koljenu
Foto: Shutterstock

Prije liječenja vode u koljenu je važno uspostaviti dijagnozu, pa tako liječnik može zatražiti sljedeće pretrage:

 • Artrocenteza – punkcija koljena kojom se nastoje pronaći tragovi koji bi mogli uputiti na giht. Uz punkciju često se daje i protuupalni lijek kako bi se zaustavio nastanak viška tekućine. Postupak nije bolan, a pacijenti ga znaju opisati neugodnim u trenutku kada igla prolazi pored zgloba. Oporavak će ovisiti i tome koliko je ozbiljna ozljeda.
 • Krvni testovi – na temelju kojih se može otkriti problem sa zgrušavanjem krvi, bolesti limfnih čvorova i reumatoidni artritis.

Jednom kada liječnik uspostavi dijagnozu vode u koljenu, potrebno je odrediti metode liječenja, a to može uključivati:

 • Simptomatsko liječenje – s kojim ćete ubrzati smanjenje otoka boljim radom cirkulacije ili povećanjem pritiska. Zbog toga se koristi presoterapija i elektroterapija.
 • Funkcionalno liječenje – s ciljem saniranja mišićno tetivnog sustava koji okružuje zglob, a izvodi se uz pomoć koncipiranog vježbanja. Liječnik pritom nastoji ubrzati reakciju mišića, poboljšati fleksibilnost te osnažiti mišiće, a sve u svrhu smanjenja opterećenja na oštećenu hrskavicu.

Liječnik isto tako može prepisati lijekove:

 • Kortikosteroide – s kojima treba biti oprezan zbog nuspojava.
 • Antibiotike – ako su simptomi rezultat infekcije.
 • Lijekovi protiv boli – za ublažavanje bolova dok se bolest ne izliječi.

Prirodno liječenje vode u koljenu

Ako imate problema s koljenima oteklinu ili bolove možete smanjiti uz pomoć prirodnih metoda:

 • Topli oblozi od kamilice
 • Kreme od gaveza ili arnike
 • Liječenje ledom
 • Suzdržavanje od aktivnosti koje podrazumijevaju veće naprezanje koljena

Pomoći si možete i prirodnim lijekom za koji će vam biti potrebni sastojci: 1 pamučna krpa, 1 vrećica za zamrzavanje od 2 l i 1 šalica graha.

Svaku večer prije spavanja operite grah i stavite ga da se kuha 15 minuta. Nakon toga procijedite i ostavite da se ohladi. Važno je da grah bude topao, ali ne vruć kako se ne bi opekli. Stavite ga u pamučnu krpu te u vrećicu za zamrzavanje.

Vrećicu stavite u još jednu krpu koja ćete prisloniti direktno na koljeno. Sve povežite tako da vam na padne dok spavate. Ponavljate tretman barem 2 tjedna kako bi što prije imali rezultate.

Ako primijetite tegobe na području koljena dobro je da što prije reagirate i javite se liječniku kako bi mogli bez problema obavljati svakodnevne aktivnosti.

Punkcija koljena

Postupak koji ima terapeutsku i dijagnostičku važnost kod vode u koljenu se zove punkcija koljena, a izvodi se u lokalnoj anesteziji, a zbog čega je podnošljiviji. Zbog niza struktura koje čine koljeno i zbog kompleksnosti koljenog zgloba bolesti i ozljede koljena su jako česte, a mogu biti i uzrok nakupljanju tekućine.

Glavni razlog za izvođenje punkcije je nakupljanje tekućine u koljenu, a razlozi mogu biti različiti. Najčešći razlozi nakupljanja vode u koljenu su prijelomi, ozljede i uganuća, a prilikom određenih bolesti može doći do oštećenja zglobne hrskavice kao i do nakupljanja tekućine kako bi se preostala hrskavica zaštitila od daljnjeg oštećenja.

Nakupljanje tekućine je dugoročno štetno za koljeno jer oštećuje strukture koljena i kronično smanjuje opseg pokreta. Oštećenja krvnih žila prilikom bolesti i ozljeda mogu uzrokovati nakupljanje krvi u koljenu.

Problemi s koljenom

voda u koljenu
Foto: Shutterstock

Bolovi u zglobovima su problem s kojim se sve više ljudi bori i zbog čega je važno znati kako si najbolje pomoći. Koljeno je zglob na kojem se nalazi velik dio opterećenja, a kako se s vremenom sve više troši, tako može doći do raznih problema s koljenom koje će sve teže biti riješiti.

Najčešće probleme imaju pretili ljudi, čija koljena moraju podnositi veliku težinu zbog nedovoljnog unošenja hrane bogate kalcijem i mineralima, a zbog čega dolazi do slabljenja koštanog tkiva. Borbu s bolnim koljenima često vode i sportaši, a posebno oni čiji sport je tražio prevelike napore za koljena.

Tretiranje koljena će ovisiti o tome kakvo je stanje u pitanju te što je uzrok. Među brojnim metodama spominje se i punkcija koljena. Ona se izvodi na način da se lokalnim anestetikom dezinficira područje gdje će se izvesti punkcija, a ukoliko su na tom mjestu prisutne dlake, one se uklanjaju kako bi se moglo lakše postupati s iglom.

To je jednostavan postupak koji se izvodi u lokalnoj anesteziji, a postoje tri osnovna pristupa uvođenja igle kojom se koljeno punktira. To su parapatelarni pristup, infrapatelarni gdje se ide ispod patelle te suprapateralni ili iznad patelle.

Postupak smije izvoditi jedino liječnik specijalist koji poznaje kompleksnu anatomiju koljena te isključuje mogućnosti oštećenja okolnih struktura.

S obzirom da se u koljenu može nakupiti dosta tekućine koristi se veća igla nego za vađenje krvi. Liječnik može i uz pomoć blagog pritiska na okolno tkivo pokušati potaknuti aspiraciju tekućine. Nakon što postupak završi igla se pažljivo izvlači i na sitnu ranu se lijepi flaster.

Nije potrebna nikakva posebna priprema za punkciju, a ukoliko je osoba alergična na lijekove mora prije punkcije upozoriti liječnika s obzirom da je uobičajeno da se postupak provodi u lokalnoj anesteziji.

S obzirom da trzaj u slučaju napadaja panike može imati posljedicu za oštećenje krvnih žila ili živca potrebno je prije postupka popričati s liječnikom kako bi umirio pacijenta.

Za punkciju koljena postoje rizici poput oštećenja okolnih struktura, infekcija i alergija. Pod oštećenjem okolnih struktura se ubrajaju hrskavice, živci, tetive, krvne žile i meniskusi, a to su sve strukture koje su nužne za pravilno funkcioniranje koljena.

Autor: S.Š., Foto: Chad Zuber/Shutterstock