Što liječi talasoterapija

terapija u bazenu s morskom vodom
Terapija u bazenu s morskom vodom, Foto: tandem/Shutterstock

Talasoterapija je poznata kao skup terapija koje se oslanjaju na morsku vodu, morsku klimu i pijesak. Provodi se isključivo uz more, a poznata je po tome što ima brojne terapeutske indikacije, s tim da je na prvom mjestu naglasak vraćanje svake osobe koja se podvrgne tretmanu u najbolju formu. Radi se o još jednoj alternativnoj metodi koja koristi blagodati morske okoline.

More i njegove prednosti

Talasoterapija
Foto: Pixabay

More i njegove prednosti već je istaknuo Hipokrat, no trebalo je proći puno vremena kada je u 18. stoljeću liječnik Richard Russell otkrio ljekoviti učinak slane vode u svom djelu “O primjeni mora na bolesti žlijezda”.

More djeluje na više razina. S jedne strane stabilna temperatura postiže sedativni učinak, a s druge strane vjetrovi i sunčeva zračenja imaju stimulativni učinak. Morska voda obiluje natrijevim kloridima, mineralnim solima kao što su kalij, željezo, magnezij, fosfor i oligoelementima poput mangana, bakra, cinka, fluora i joda.

Morska sol poznata je po solima koji proizlaze iz konstantne električke aktivnosti. Koža upija čestice u obliku iona nakon čega se one raspoređuju prema organima kojima su potrebne. Ioni koji nisu iskorišteni pohranjuju se u koži.

Talasoterapija poznata je po tome što pomaže u liječenju brojnih tegoba. Prema mišljenju stručnjaka moguće je započeti s liječenjem u slučaju bolesti zglobova ili kostiju kao što je osteoporoza, reumatskih upala, endokrinih poremećaja, problema krvnih žila.

Talasoterapija i druge tegobe

Bilo bi dobro spomenuti i njihov blagotovorni učinak na probleme koje osobe mogu imati s upalom desni, na stanje nakon doživljene traume kosti poput loma i nagnječena te u slučajevima brojnih kirurških intervencija.

Ona pomaže u suzbijanju prekomjerne tjelesne težine, celulita, umora, ovisnosti o cigaretama, nesanice. Talasoterapija pomaže u popravljanju sveukupnog općeg stanja svake osobe koja se odluči podvrgnuti postupku.

Potrebno je znati kako određene bolesti koje osoba ima zahtijevaju posebnu proceduru, kao što je to slučaj s osobama oboljelih od raka. Prije nego što se odlučite na tretman porazgovarajte sa svojim liječnikom u slučaju nepoželjnih kontraindikacija.

Autor: S.Š. Foto: tandem/Shutterstock