Sauna za detoksikaciju tijela

žene u sauni
Žene u sauni, Foto: VILevi/Shutterstock

Znamo što je sauna i kako funkcinira. No jeste li ikada bile u jednoj? Sama riječ dolazi od stare finske riječi sauna koja se odnosila na tradicionalnu finsku kupelj i sam prostor u kojem se ona odvijala. Prve saune odnosile su se na prebivališta koja su se kopala kako bi se ljudi imali gdje sakriti za vrijeme oštrih zima. Preko užarenog kamenja na vatri polijevala se voda kako bi para zagrijala prostoriju do visoke temeperature.

U modernim saunama prostor se uglavnom zagrijava na temperaturi do 70 pa čak do 100°C čime se tijelo potiče na obilno znojenje i detoksikaciju. Sauna može biti vlažna ili suha. Tj. može se grijati na način da se temperatura postiže vodenom parom ili da se zagrijava sam zrak u prostoriji.

Jeste li se ikada zapitali što to sve sauna čini za vaš organizam. Prespiracija je prirodan način na koji se naše tijelo hladi i ujedno i riješava otrova koji se u njemu nakupljaju. Jeste li ikada primjetili kako vam je koža meka nakon fizičkih aktivnosti. To je zato jer supstance iz znoja omekšavaju i podmazuju kožu.

Ovakav odvojeni prostor sa neuobičajenim uvjetima ujedno vas i opušta. Samo sjedite i mirno sišete i ostavljate sve brige svijeta sa druge strane vrata. Možda imate problem sa proširenim porama koje se vrlo lako napune nečistoćom. Posjetom sauni ćete na prirodan način pročistiti kožu i riješiti je svih toksina.

Poboljšava se i cirkulacija krvi pogotovo ako se izmjenjuje primjena saune i mlakih ili hladnih tuševa. Ponekada problem viška kilograma nije prevelika količina hrane, nego jednostavno nesposobnost tijela da izbaci suvišnu tekućinu pa je ono nastavlja taložiti u tkivima. U ovim slučajevima sauna će pomoći na prirodni način riješiti problem.

Suprotno uvriježenom mišljenju gdje vrućina škodi ljudima koji imaju povišeni krvni tlak ili problema sa srcem i krvožilnim sustavom sauna čini suprotno. Pomaže jačati stijenke krvnih žila i sniziti tlak. Vrućina povisuje temperaturu čitavog tijela i na toj temperaturi eliminira bakterije i viruse kojima smo stalno izloženi i koji bez prestanka bombardiraju imunološki sustav.

Tretiranje toplinom također dokazano eliminira mnoge infekcije koja nastaju u tijelu i čak postoje dokazi kako ubija stanice raka bez ikakvih štetnih posljedica, tj. ostavlja okolno tkivo netaknutim. Želite li isprobati nešto novo ili ponovo učiniti nešto dobro za sebe priuštite si povremeno ovo temeljito čišćenje organizma. Kao da ste stisnuli restart na zdravlju.

 Autor: L.K. Foto: VILevi/Shutterstock