Kapha doša

ayurveda prehrana

Kapha doša je kombinacija zemlje i vode, a odlikuje se jakom tjelesnom građom, snagom i jakom otpornošću tkiva. Kapha omogućuje pravilno funkcioniranje svih organa, pospješuje zacjeljivanje rana, vlaži kožu i podmazuje zglobove te daje energiju plućima i srcu.

Kapha doša

Kvalitetu kaphe odlikuje sve vlažno, hladno, ljepljivo, nepokretno, teško, uljevito, mekano i tupo. Prisutna je u sinusima, nosu, želucu, citoplazmi, tekućim sekretima, glavi, grlu, ustima, zglobovima i plazmi.

Kapha osobe imaju široka ramena i grudi, teške kosti, jaku građu i veliku mišićnu masu. Oči su im lijepe i okrugle, plave ili tamne boje te velike. Koža je meka, blijeda, sjajna i svijetla, a kosa gusta i raskošna.

Umjereno se znoje, a san im je dubok i zdrav, dugo spavaju i brzo zaspu te im je probava redovita. Vole sve što je ugodno, polagano i ležerno. Vole znanstvene radove i proučavaju knjige, ravnodušne su, imaju vremena za sve, ponekad su prespore, ne žure se, postojane su i imaju najviše energije od svih doša tipova jer su najizdržljivije.

Nikada ne zaboravljaju, sporije uče i imaju odlično dugoročno pamćenje. Teško donose odluke, a kada ih donesu onda su čvrste i nepokolebljive. Pune su ljubavi, ljubazne, jako ugodne, tolerantne i ako se uvrijede jako se ljute.

Kada su kapha osobe u ravnoteži izrazito su fine i ugodne, sretne, snažne, nisu pohlepne, lako opraštaju, opuštene, nisu zavidne, te im organizam savršeno funkcionira. Imaju odličan imunitet i jako su otporne na bolesti.

Kada su kapha osobe izvan ravnoteže sklone su pretjeranom spavanju, prehladama, depresiji, debljanju, zadržavanju tekućine i alergijama. Ne vole hladno i vlažno vrijeme.

Kada su u neravnoteži kapha osobe pretjerano jedu jer misle da se na taj način smiruju. Puno spavaju, teško ustaju iz kreveta, ne kreću se dovoljno i bude se umorni.

Kada je povećana kapha javljaju se:

Ukoliko se javi dugogodišnja akumulacija kaphe može doći do:

  • zastoja krvi
  • visokog kolesterola
  • oticanja ili edema
  • proširenja jetre
  • tumornog rasta stanica
  • duboke venske tromboze
  • otvrdnuća krvnih žila
  • visokog krvnog tlaka
  • žučnih kamenaca
  • glaukoma

Prehrana za kapha tip

Kapha doša je hladna, masna i teška i zbog toga će odgovarati suhe, tople i lagane namirnice. Bilo bi dobro smanjiti kisele, slane i slatke okuse te se umjesto toga osloniti na juhe i variva.

Savjetuje se korištenje visokokvalitetnih ulja kao što su: ghee, maslinovo, bademovo, sezamovo i suncokretovo ulje. Treba izbjegavati sladila osim meda, jer upravo će med pomoći smiriti kapha tip.

Ako pripadate kapha tipu vrijeme je da provjerite što sve smijete jesti i kako poboljšati kvalitetu življenja.

Autor: A.Z., Foto: Alexandr Makarov/Shutterstock