Savjeti curama za gubitak viška kila

gubljenje kilograma
Kako izgubiti kilograme, Foto: Kzenon/Shutterstock

Budite oprezni sa raznim dijetama i naglim mršavljenjem kako vam se kilogrami ne bi odmah vratili. Pokušajte napraviti sedmodnevni jelovnik sa svim namirnicama koje volite jesti i nastojte konzumirati što više voća i povrća. Ostale savjete pročitajte u nastavku. Budite prije svega dosljedni i vjerujte u sebe.

1. Krenite korak po korak

Počnite pazeći na ono što jedete. Smanjite masnoće i slatkiše, a dodajte više voća i povrća. Kada to dovedete pod kontrolu, dodajte vježbanje. Ako mrzite vježbati pokušajte ispočetka sa 15 minuta dnevno, zatim pola sata. Zapamtite da dok vježbate sagorijevate kalorije i ne jedete. Također, bit će jednostavnije ako izaberete aktivnost u kojoj uživate.

2. Nađite prijateljicu

Uvijek je dobro imati potporu kada pokušavate izgubiti na težini. Pronađite nekoga tko također želi gubiti na težini i usporedite bilješke, važite se zajedno, a možete čak imati i natjecanje.

3. Koristite utege

Vježbanje sa utezima će izgraditi mišiće i pokrenuti metabolizam, pa ćete sagorijevati više kalorija. Također, mišić zauzima manje prostora nego masnoća, pa ćete biti manji ( ali ćete vjerojatno težiti više).

4. Jedite manje ugljikohidrata

Nemojte jesti toliko kruha i tjestenine, pa ćete vidjeti razliku.

5. Postavite cilj

Postavite rok do kojeg trebate izgubiti na težini i zapišite ga. Na primjer, ‘ Do 14. prosinca izgubit ću 23 kg ili manje ‘. Stavite to negdje odakle ćete moći svakodnevno pročitati.

6. Odrecite se gaziranih sokova

Ako pijete gazirani sok ili čak dva dnevno, dodajete si prazne kalorije. Ako vam je teško prestati u potpunosti, najprije smanjite količinu ili popijte vodu umjesto soka.

7. Pecite na grilu ili kuhajte

Izbjegavajte prženo meso, pecite na grilu i koristite puno začina. Prijeći će vam u naviku činiti tako, pa ćete vjerojatno i više uživati.

8. Ne kupujte junk food

Kada krenete u kupovinu, ne idite praznog trbuha, pa ćete najvjerojatnije kupiti i manje junk fooda. Održite svoj dom “slobodnim od junk fooda” pa nećete dolaziti u iskušenje.

9. Doručkujte

Konzumirajte većinu svojih kalorija rano na početku dana i uvijek jedite doručak. Nemojte jesti nakon 20 sati, pa ne samo da ćete izbjeći dodatne kalorije, već ćete i bolje spavati.

10. Počastite se

Kada kažete sebi da nešto ne možete imati, onda to želite još više. Počastite se jednom dnevno ( npr. sa pola keksa) i neće vam se činiti da nešto propuštate.

11. Koristite manje tanjure

Prevarite sebe vjerujući da jedete više koristeći manji tanjur.

12. Pijte velike količine vode

Popijte vodu kada se osjećate gladni, pa ćete dobiti onaj osjećaj “sitosti”.

13. Nemojte pojesti sve što vam je na tanjuru

Većinu vremena pojedete nešto samo zato što je ispred vas. Obratite pažnju na to kada ste pojeli koliko vam je dovoljno.

14. Jedite pet ili šest obroka dnevno

Jedenje u redovitim razmacima spriječit će da postanete previše gladni.

15. Planirajte svoje vježbanje

Zapisujte svoje planove za vježbanje u dnevnik ili rokovnik.

16. Držite se dalje od zahtjevnih dijeta

Zahtjevne dijete ne djeluju. Ako izgubite težinu prebrzo, postoje šanse da ćete ju vratiti ( uz dodatak) jednako brzo. Trebalo je vremena da se ona sakupi, pa treba i vremena da ju se ukloni.

17. Vježbajte nekoliko puta dnevno

Dok gledate omiljenu TV seriju možete izvoditi trbušnjake ili podizanje nogu.

18. Mjerite hranu koju jedet

Ako ste odlučili pojesti junk food za užinu – osigurajte se da izmjerite i kontrolirate ono što jedete.

19. Čuvajte povrće narezano unaprijed

… i čuvajte se dalje od čežnje za nekom hranom.

20. Stvorite dobre navike

Poznata je činjenica da kada činite nešto većinu vremena, to postaje navika. Stvorite dobre navike u prehrani.

 Foto: Kzenon/Shutterstock