Pilates vježbe za početnike

pilates vježbe za početnike

Jedan od odličnih načina za uklanjanje viška s trbuha su i pilates vježbe prilagođene početnicima. Takvi se treninzi izvode na strunjači i najbolje jačaju te aktiviraju trbušne mišiće što rezultira toniranim i zategnutim trbuhom. Slijede najbolje pilates vježbe za početnike.

Pilates nije odličan samo za gubljenje viška centimetara u struku, isto tako može pomoći poboljšati držanje, zategnuti cijelo tijelo i olakšati obavljanje svakodnevnih obaveza.

Pilates vježbe

Pilates vježbe za početnike koje se izvode na satu pilatesa su efikasne, a mogu ih izvoditi svi i to čak u toplini svoga doma. Trening ne treba trajati dulje od 20 minuta, a potrebno ga je ponoviti 3 puta na tjedan prije i poslije treninga te izvesti vježbe istezanja.

Jedna od vježbi zove se krugovi na nebu, a uključuje unutarnji dio bedara, stražnjicu, leđne i trbušne mišiće te bokove. Sve te dijelove tijela ova vježba može dobro oblikovati.

Ovdje je potrebno prekrižiti ruke iza glave i leći na leđa. Torzo je potrebno malo podignuti od poda i stegnuti trbušne mišiće. Potrebno je podići desnu nogu za nekih deset centimetara u zrak, a ako je osobi preteško nogu može ostaviti na tlu.

Lijevu nogu treba podići u vis te držati trbušne mišiće napete, dok se lijevom nogom po zraku ocrtavaju manji krugovi. Krugove je potrebno raditi u smjeru kazaljke na satu, a ocrtavaju se četiri kruga nakon čega se mijenja smjer i potom se ocrtavaju u suprotnom smjeru od kazaljke na satu.

Nakon toga je potrebno obje noge spustiti i zamijeniti ih tako da sada desna noga bude visoko. Ponovo se ponavljaju četiri kruga u oba smjera i napravi se kratka pauza.

Sljedeća vježba se zove daska pod nagibom i odražava se na bicepse, leđne i trbušne mišiće, stražnjicu i stražnju ložu, tricepse, prsa i natkoljenice. U ovoj vježbi osoba je u sjedećoj poziciji s ispruženim nogama te dlanove polaže na tlo malo iza struka. Prsti dlanova trebaju biti okrenuti prema naprijed.

Glava i pogled se trebaju zadržati prema naprijed, a laktovi se ne smiju ukočiti. Potrebno je ispružiti lijevu nogu najviše što se može i nakon toga ju spustiti te nikako ne dozvoliti da se desni kuk spusti. U ovoj vježbi se rade četiri ponavljanja, nakon čega se ista vježba ponavlja na drugoj strani.

Jasno je koliko je pilates koristan i koliko dobroga može donijeti takav način vježbanja. Želite li znati kako oblikovati tijelo, vrijeme je da se okrenete vježbama koje će vam to omogućiti.

Autor: A.Z., Foto: Wallenrock/Shutterstock