Top 3 vježbe za trbuh i struk koje možete izvoditi kod kuće

Najbolje vježbe za trbuh i struk kod kuće

Vježbe za trbuh i struk su neizostavni dio fitness rutine svakoga tko teži vitkoj i oblikovanoj figuri. Ako je vaša kritična zona na tijelu trbuh, vjerojatno vam se višak energije taloži u područje struka. Osim što je vjerojatnost toga ta da ste tako građeni, za spomenuto se pobrinula i majka priroda. Naime, riječ je o biološkoj činjenici koja je žensko tijelo predodredila za majčinstvo i zbog toga se višak hranjivih tvari sprema u obliku masnih jastučića na područja na kojima će kasnije oni biti najpotrebniji.

Uzimajući u obzir ovu biološku predispoziciju, važno je razumjeti kako pravilno izabrane jednostavne vježbe za trbuh i struk mogu učinkovito ciljati ove specifične zone, pomažući u smanjenju masnih naslaga i toniziranju mišića. U nastavku ćemo istražiti niz vježbi koje su posebno dizajnirane za jačanje i oblikovanje trbušnog područja i struka, pružajući vam praktične savjete za postizanje željenih rezultata.

Kako doći do tanjeg struka u par koraka? Možda zvuči nevjerojatno, ali to ne mora biti tako. Uz samo nekoliko vježbi, možete dugoročno postići vitku liniju, uzak struk i ravan trbuh. Sve što vam je za to potrebno jest upornost i strpljenje. Svaki napor uvijek se isplati, samo se rezultati ne vide uvijek na samom početku. Nemojte odmah odustati, pokušajte se pridržavati vježbanja barem tri mjeseca, a rezultati koje ćete ostvariti, bit će vam dodatna motivacija za daljnji rad. Donosimo najbolje vježbe za trbuh kod kuće.

jednostavne vježbe za trbuh i struk kod kuće
ove vježbe za trbuh i struk približavaju vas snazi i eleganciji koju zaslužujete – započnite danas i oblikujte svoje sutra!

Jednostavne vježbe za trbuh i struk

Trbušnjaci su vježba s kojom ste se sigurno susreli, a uz pomoć koje ćete se lako riješiti masnih jastučića s trbuha i struka. No, želite li izdužen trbuh i čvrst struk, vježbe za trbuh i struk nisu jedino na što morate misliti – ne zaboravite se istegnuti i kombinirati razne vrste trbušnjake, kako ne biste radili samo na jednoj skupini mišića.

Potrebno je ojačati gornje, donje i bočne trbušne mišiće, kao i leđne mišiće. Svi oni imaju još i dodatnu funkciju u kojoj, ako su dovoljno tonizirani, pomažu i kralježnici poboljšavajući držanje i olakšavajući joj posao.

U nastavku donosimo jednostavne vježbe za trbuh i struk – trbušnjake za početnike koje može izvoditi svatko. S vremenom, kako oni jačaju, povećavajte ponavljanja i tako ostvarujte sve bolje rezultate.

1. Vježbe za gornje trbušne mišiće

Za jačanje gornjih trbušnih mišića lezite na pod. Privucite stopala bliže sebi i stavite ruke iza glave. Podižite se tako da pokušate laktovima dotaknuti bedra. Ponovite dva puta po 15 ponavljanja, a kasnije možete povećavati broj ponavlja kako ćete osjetiti da su mišići ojačali.

U sljedećoj vježbi za gornje trbušne mišiće lezite na leđa, savijte noge u koljenima, u širini bokova i ostanite stopala zalijepljenih na pod. Stavite ruke bočno pored glave, prstima samo ovlaš dodirujući sljepoočnice. Pridižite se kao da želite tijelom doći do stropa. Svaki puta kada se pridignite, zadržite nekoliko sekundi kako biste ostvarili još brže rezultate. Izvedite 3 serije od 15 ponavljanja.

2. Vježbe za donje trbušne mišiće

Za donje trbušne mišiće ostanite na podu i lezite ravno, u položaju slova I. Uprite se dlanovima u pod i kralježnicu čvrsto zalijepite za podlogu. Podižite noge ravno prema stropu, držeći ih čitavo vrijeme ravnima. Zatim ih spustite tik do poda i iznova podignite. Za početak također ponovite u dvije serije po 15 ponavljanja.

U sljedećoj vježbi za jačanje donjih trbušnih mišića lezite na leđa. Za jačanje donjih trbušnih mišića lezite na leđa. Položite dlanove na pod i pridignite glavu kao da ćete spustiti bradu na prsa. Zatim podižite obje noge zajedno prema trupu držeći ih ravnima i ponavljajte to 20 puta. Slobodno možete povećati broj ponavljanja kada osjetite da su donji trbušnjaci ojačali.

3. Vježbe za bočne trbušne mišiće

Za čvrste bočne mišiće, bez masnih naslaga koje vire iznad rubova hlača, morat ćete se poslužiti bočnim uporom. Lezite na bok, položite lakat na pod i uprite se istim stopalom u pod podižući se kao piramida i pritom stišćući bočne trbušne mišiće. Kuk treba biti najviša točka piramide. Pokušajte ga dići što je više moguće. Ruka, čiji lakat nije na podu, neka bude usmjerena gore prema stropu. Zadržite minutu, a nakon toga ponovite postupak i s drugom stranom tijela.

Za jači učinak možete pokušati podignuti drugu nogu također prema stropu. Slobodno možete povećati broj ponavljanja kada osjetite da su bočni trbušnjaci ojačali.

Vježbe za trbuh i struk

Slijedi još nekoliko vježbi za savršeno ravan trbuh i uzak struk!

Za sagorijevanje još više masnih naslaga s područja trbuha, poslužite se bučicom i ručnikom.

Pogledajte kako uz pomoć bučice i ručnika ostvariti tanak struk i potrošiti puno kalorija!

Zdravlje i ljepota: Ojačajte svoj centar

Dok razmatramo ove jednostavne vježbe za trbuh i struk, jasno je da one donose mnogo više od samo estetskih promjena. Uz estetske dobrobiti od jačanja srednjeg dijela tijela svakako ćete pomoći i kralježnici, smanjiti bolove i poboljšati držanje tijela. Vježbanje ovih područja ne samo da oblikuje vaše tijelo, već i jača vaše cjelokupno zdravlje. Ne postavljajte si nerealna očekivanja, već se pokrenite zbog sebe i svoga zdravlja. Jednostavne vježbe za trbuh i struk mogu biti ključne u održavanju fizičkog zdravlja i dobrog držanja. No, valja zapamtiti da ne postoji instant rješenje. Samo uz discipliniran rad, vježbanje i promjene u prehrani, možete doći do trajnog rješenja, bez jo-jo efekta. Ustrajnost i postepeni napredak su ključni za postizanje željenih rezultata.

Zovem se Martina i urednica sam portala Savjetnica. Diplomirala sam novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i oduvijek sam voljela pisati. Kreativnost i sloboda izražavanja puno mi znače u životu, a sve to pokušavam predočiti i u svojim člancima. Moj život nezamisliv je bez putovanja, ljubavi prema životinjama, planinarenju i uživanju u uređenju interijera i pripremanju zdravih slastica. U životu me vesele male stvari koje za mene imaju veliki značaj. Volim pomagati drugima savjetima o temama koje su mi poznate, a kroz posao sam do sada istražila mnoge pa imam iskustva u gotovo svim područjima.