Što je lipoliza

lipoliza

Lipoliza je tretman pomoću kojeg se laserom ili injekcijom uklanja višak masnog tkiva s određenih dijelova tijela. Za razliku od liposukcije koja podrazumijeva izvlačenje viška masnih naslaga iz tijela usisavanjem, lipoliza predstavlja razgradnju masnih naslaga, odnosno topljenje sala. Lipoliza je tretman koji samo ubrzava razgradnju masnih naslaga, a tijelo ih kasnije izbacuje.

Masno tkivo kod čovjeka čini 15% do 25% ukupne tjelesne težine, a nalazi se ispod kože, u koštanoj srži, oko unutarnjih organa, u području grudi i između mišića. Kod nekih osoba se masne naslage lakše nakupljaju na gornjem dijelu tijela, kod nekih na donjem, a postoje i osobe koje se debljaju ravnomjerno.

Ponekad kod izraženog celulita i masnih naslaga ne pomažu ni vježbanje ni pažljiva prehrana, ali moderne metode oblikovanja tijela danas mogu brzo i jednostavno riješiti taj problem.

Većina nas ima jednu ili više točaka s kojih masno tkivo jednostavno ne odlazi, bilo da se radi masnim jastučićima na dnu leđa ili ispod brade.

Idealni kandidati za lipolizu su osobe koje nemaju većih problema s tjelesnom težinom, ali ne uspijevaju ukloniti neželjene masne naslage s pojedinih dijelova kao što su trbuh, bokovi, nadlaktice, prsa i podbradak.

Lipoliza se može izvoditi na dva načina, a cijena ovisi o vrsti tretmana i području koje se tretira.

Lipoliza
Foto: Pixabay

Laserska lipoliza

Laserska lipoliza je minimalno invazivan tretman tijekom kojeg se pomoću optičke energije laserom ispod kože uklanjaju masne stanice.

Zahvat se obavlja pod lokalnom anestezijom tako da se kanila promjera oko 2 mm, na čijem se vrhu nalazi lasersko vlakno iz kojeg se širi optička energija, uvlači se pod kožu.

Optičkom energijom se zagrijavaju i uništavaju masne stanice koje se zatim pretvaraju u tekuću masu i kasnije izmokre iz tijela. Također se intenzivno potiče razvoj novog kolagena uz jak efekt pomlađivanja kože.

Laserska lipoliza može se koristiti na obrazima, nadlakticama, trbuhu, muškim grudima, bokovima, stražnjici, koljenima, bedrima, listovima i gležnjevima.

Preporučuje se osobama koje žele napraviti korekciju viška kože, osobito nakon mršavljenja ili poroda, žele trajno ukloniti celulit, oblikovati leđa i slično.

Osobe kojima uslijed starenja slabe mišići lica i dolazi do opuštanja kože mogu oblikovati lice uz ovaj tretman.

Nije potrebno raditi nikakve posebne pripreme prije zahvata, osim u slučaju kada se radi veća površina na tijelu. Tada se moraju napraviti osnovne krvne pretrage.

Oporavak nakon ovog tretmana je individualan i ne postoji univerzalno pravilo, ali najčešće je za oporavak potrebno do 3 dana, dok se preporučuje da se 5 do 7 dana nakon tretmana osobe suzdržavaju od jačih fizičkih aktivnosti.

Nije potrebno nositi elastični steznik i nema jačih bolova zbog kojih bi bilo potrebno uzimati sedative.

Rezultati su u nekim slučajevima vidljivi odmah nakon tretmana, a s vremenom postaju sve bolji i traju od tri do pet godina.

Injekcijska lipoliza

Injekcijska lipoliza je neinvazivni zahvat kojim se uz pomoć mezoterapijskih iglica dužine sve 4 mm unose određeni preparati u potkožno tkivo.

Ti preparati djeluju na razgradnju masnog tkiva, a moguće je tretirati lokalizirane masne naslage na trbuhu i leđima, podbradak, kao i celulit.

Ovaj zahvat je donekle sličan mezoterapiji, jer se i tijekom mezoterapije injekcijama pod kožu ubrizgavaju određeni aktivni sastojci koji zatežu kožu ili uklanjaju bore i celulit, ovisno o tome što se tretira.

Injekcijska lipoliza ne zahtijeva nikakvu posebnu pripremu. Za najbolje rezultate potrebno je napraviti 2-4 tretmana po regiji, a može se ponoviti nakon osam tjedana.

Izvođenje zahvata nije bolno, ali je moguća pojava prolaznog blažeg otoka tkiva ili hematoma koji ne sprječavaju bavljenje svakodnevnim aktivnostima te nestaju nakon nekoliko dana.

Na tržištu je moguće pronaći razne ponude, ali tretman injekcijske lipolize smiju izvoditi samo certificirani liječnici koji su educirani za takav postupak, i to preparatima dobivenima isključivo od udruženja koje se bavi edukacijom liječnika te kontrolom kvalitete i distribucijom preparata za injekcijsku lipolizu.

Treba naglasiti da nije injekcijska lipoliza nije tretman koji pomaže izgubiti višak kilograma, već oblikovati tijelo.

Ultrazvučna lipoliza

Ultrazvučna lipoliza je možda najbolji oblik ovog tretmana jer je najmanje bolan – nema lasera ni uboda igli. Donekle je slična kavitaciji.

Izvodi se tako da se na masne ćelije djeluje ultrazvučnim valovima određene frekvencije koji masnoće pretvaraju iz triglicerida u monogliceride, a oni se dalje razlažu na glicerol i masne kiseline.

Ultrazvučna lipoliza traje oko sat vremena, a kako bi se postigli željeni učinci, preporučuje se izvođenje 6 do 8 tretmana.

Lipoliza daje najbolje rezultate na manjim dijelovima tijela. Na većim dijelovima tijela su i masne naslage veće pa je njihovo uklanjanje teže. Nije dobra za dijabetičare, trudnice, osobe koje boluju od bolesti bubrega i jetre te osobe koje su bolovale ili boluju od nekog oblika raka. Tretman nije namijenjen ni osobama koje imaju prevelika očekivanja i žele ostvariti značajne rezultate preko noći.

Autor: A.Z., Foto: PublicDomainPictures/Pixabay