Fitokemikalije za zaštitu zdravlja

voće i povrće

Neprestano slušamo savjete kako bismo trebali konzumirati više voća i povrća. Ponegdje čujemo barem pet obroka dnevno, ponegdje čak i toliko visoko kao osam ili devet obroka. Zasigurno znate da je voće i povrće jedna od najboljih stvari koje možete unijeti u organizam i odličan način prevencije i borbe protiv bolesti iznutra. No možete li objasniti zašto je voće i povrće toliko bitno?

Odgovor je fitokemikalije. Riječ je nastala od kombinacije grčke riječi phyto u značenju biljka i riječi kemikalija. To su biološki aktivni spojevi biljaka koji u ljudskom organizmu igraju nezamjenjivu ulogu. Ako je vaše tijelo Top Gun, one su Tom Cruise, bez njih ništa ne funkcionira i sustav se raspada. Fitokemijske supstance imaju zaštitnu funkciju i bore se protiv široke lepeze bolesti, a posebno je bitno istaknuti kardiovaskularne bolesti i karcinom. Ujedno i love slobodne radikale i time čine naš organizam mladolikim.

Mislite da je priča o tome da treba jesti po duginim bojama upravo samo to. Radi se o temeljitom planu jer svaka  fitokemikalija daje namirnici određenu boju i možemo ih podijeliti na četiri velike skupine. Klorofil koji nalazimo u zelenim namirnicama posebno je osjetljiv na visoke temperature, stoga je puno korisnije namirnice žarkozelene boje samo blanširati ili opariti nego ih dugo kuhati.

Druga skupina fitokemikalija su oni koji daju narančastu, žutu ili crvenu boju, a to su karotenidi. Vjerojatno najpoznatiji je onaj koji se sve češće spominje kako se ljeto bliži, radi se o beta karotenu koji se unutar tijela pretvara u vitamin A. Ova skupina fitokemikalija je stabilnija pa stoga gubi manje boje pri dugotrajnom kuhanju.

Antocijani su treća skupina koja je odgovorna za plavu i ljubičastu boju hrane, a možemo ih naći u pokojem crvenom voći i povrću. Ovi spojevi obično se nalaze na površini biljke i lako se gube kuhanjem, stoga pokušajte ne previše termički obrađivati namirnice ove boje kako biste dobili maksimalnu iskoristivost nutrijenata. Pokušajte uvrstiti što više bobičastog voća, grožđa, kupusa ili radiča u svoju prehranu kako biste se što bolje mogli suprotstaviti okrutnim slobodnim radikalima.

Betanini su spojevi koje nalazimo unutar crvene i žute hrane. Osjetljivi su i na svijetlo i na promjenu temperature. Možemo ih pronaći recimo u cikli, repi ili žitaricama.

Danas je pronađeno oko tisuću različitih fitokemikalija koje sudjeluju u obrani i očuvanju našega tijela. Nova saznanja o njihovu djelovanju i blagodatima dolaze svakodnevno. Kako god okrenuli držite se onog starog pravila koje je utvrdila još Ayurveda, tj. da se na vašem tanjuru u svakom obroku moraju naći barem 4 različite boje. Popločite svoj put prema zdravlju duginim bojama.

 Autor: L.K., Foto: Serg64/Shutterstock