Samostojeće čarape

samostojeće čarape

Samostojeće čarape ženama su sve češći dio odjevne kombinacije. Bila ta kombinacija svečana i glamurozna poput vjenčanja, maturalne večeri i večernjeg izlaska, ili jednostavna kao styling za svaki dan.

Napravljene su od elastične vrste najlona. Vrh im seže do bedra, stoga je razumljivo da trebaju biti nečim pričvršćene. Samostalno stoje i ne padaju zahvaljujući traci na vrhu čarape. Najčešće je to tanka gumena traka, a na njoj zanimljiv uzorak, uglavnom čipkast. Idealne su za duge ili poluduge suknje i haljine. Vizualno produljuju nogu, čine je čvršćom i zategnutijom. Takav učinak imaju posebno crne, jednako kao i modeli mrežastih čarapa.

Na samom početku proizvodnje čarapa, točnije već tridesetih godina 16. stoljeća, čarape su se nosile jedino pomoću podvezica. One bez podvezica počele su se proizvoditi i prodavati tek godinama kasnije.

Iako su dosta jednostavne za primjenu i nošenje, većina žena ipak ih ne nosi često. Najviše ih oblače povodom vjenčanja kada imaju duge haljine, a ne odgovara im cijelu noć imati klasične najlonke. Što se tiče svakodnevnih aktivnosti, često su vidljive kod nošenja hlača, kratkih i dugih, pa većina žena ipak više bira najlonke.

Nisu dobre za cirkulaciju krvi jer im gornji kraj čarape često zna biti neelastičan i preuzak. Upravo zbog toga je poželjno birati bolje i kvalitetnije čarape, čak ako to znači da ćete morati izdvojiti malo više novaca. Ne griju koliko klasične najlonke pa su pogodnije u ljetnim danima.

Unatoč ovim nedostacima, samostojeće su čarape higijenski prihvatljivije jer nemaju izravan doticaj s preponama, što zaustavlja širenje bakterija i mikroorganizama uzrokovanih vlagom i vrućinom.

Samostojeće čarape privlačnog su oblika i izgleda, što svaku ženu koja ih nosi čini zavodljivijom i senzualnijom. Djeluju otmjeno i vizualno su najprivlačniji model. Mogu se lako nabaviti. Dostupne su u gotovo svakoj boljoj trgovini donjeg rublja, a proizvode se u raznim bojama i modelima.

Autor: D.Š., Foto: AXL/Shutterstock