Ayurvedski Lassi napitak

žena pije lassi

Probava se lako poremeti kod premalo kretanja, loše prehrane i stresa, a za regulaciju probave preporuča se popiti jedna čaša Lassija za vrijeme ili prije ručka. Lassi se priprema s ljekovitim začinima i dodacima, domaćim jogurtom i vodom, a uravnotežuje sve tri doše te istovremeno potiče dugovječnost, snaži probavu i jača imunitet.

Postupak prirpreme je jednostavan, a najbolje ga je napraviti od svježeg domaćeg jogurta jer su u domaćem jogurtu korisne bakterije aktivne i svježe. Svježi jogurt će ojačati imunitet i uspostaviti zdravu mikrofloru, smanjiti nadutost te ubrzati i olakšati rad probavnog sustava.

Lassi napitak je najbolje konzumirati prije ili za vrijeme ručka, a biti će odlično osvježenje za vruće dane. Može se napraviti slatki i slani Lassi, a slani je dobar za poticanje probavnog sustava dok je slatki dobar za smirivanje i hranjenje tijela.

Slani Lassi

Za pripremu slanog Lassija će biti potrebne 3 čaše vode, prstohvat himalajske soli, prstohvat kumina, 1 čaša domaćeg jogurta, prstohvat đumbira i prstohvat crnog papra.

Potrebno je u blender staviti začine, vodu i jogurt i dobro izmiksati sve dok se ne stvori fina pjenica. Gotovi napitak je potrebno isprobati i dodati još začina ako je potrebno.

Kumin, đumbir i crni papar će potaknuti probavu te jačati crijeva i želudac, a Lassi slani napitak je spreman za konzumaciju odmah pa ga je najbolje napraviti prije ručka.

Slatki Lassi

Za pripremu slatkog Lassija će biti potreban prstohvat kardamoma, 1 čaša domaćeg jogurta, 2 jušne žlice meda, 3 čaše vode koja treba biti sobne temperature i 2 jušne žlice organske ružine vodice.

U blender je potrebno staviti 2 žlice ružine vodice, vodu, med i jogurt pa ih sve dobro izmiksati. Ako osoba ne voli med može ga zamijeniti smeđim šećerom ili javorovim sirupom.

Slatki Lassi treba konzumirati odmah nakon pripreme zbog čega se preporuča konzumirati odah prije jela. Ružina vodica će obnoviti i uravnotežiti crijevnu floru, potaknuti probavu i hladiti tijelo, a kardamom će smanjiti plinove u crijevima, potaknuti probavu te očistiti tijelo i jestru od toksina.

Ružinu vodicu osoba može napraviti i sama posebice ako uzgaja ruže bez pesticida i umjetnog gnojiva. Recept je izvorno indijski, a preporučuje se vodicu raditi od vrtne ruže ili Damask ruže.

Autor: A.Z., Foto: ipag/Shutterstock